De woning van kassier Hansma speelt een belangrijke rol in de 120-jarige geschiedeis van de Rabobank.
De woning van kassier Hansma speelt een belangrijke rol in de 120-jarige geschiedeis van de Rabobank.

De klok die de weg wees naar de boerenleenbank

WEESP De fusie van de Rabobank Weesp Muiden en Omstreken in 2006 met twee andere Rabobanken zorgt ervoor dat deze week de vlag uit kan in het Weesper kantoor aan de Irenelaan. De bank vierde donderdag het 120-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt in oktober een boek over de geschiedenis en de toekomst van de bank.

Voor de goede orde: de jarige bank heet al sinds 2006 Rabobank Amstel en Vecht toen de Rabobank Weesp, Muiden e.o samenging met de Rabobanken Amstelveen en Abcoude Ouder-Amstel. En ook die drie banken waren ooit ontstaan uit fusies. De Rabo dook in de eigen archieven en meldt met gepaste trots dat acht kleine lokale boerenleenbanken aan de basis stonden: Nieuwer-Amstel (Amstelveen), Ouder-Amstel, Muiden, Muiderberg, Weesp, Baambrugge en twee banken in Abcoude. De oudste werd opgericht op 14 juni 1898: de Coöperatieve Boerenleenbank te Amstelveen, gemeente Nieuwer-Amstel. 25 mannen tekenden op die dag bij notaris Van der Helm in Ouder-Amstel de oprichtingsakte. Later zou 26 augustus als oprichtingsdatum worden gebruikt, de datum van de eerste vergadering van het bestuur. De huidige directievoorzitter Ugur Pekdemir staat graag stil bij deze mijlpaal. "Na 120 jaar zijn de coöperatieve wortels nog steeds zichtbaar. We doen veel voor de samenleving door via ons Coöperatiefonds een deel van de winst terug te geven aan onze directe omgeving. Daarnaast bieden we kosteloze vergaderruimte aan en helpen organisaties met kennis, want de bank is van onze klanten. Samen worden wij er sterker van."

Weesp

Het oudste geboortebewijs binnen de fusiebank is dus afgestempeld in Amstelveen. Maar hoe lang is er in Weesp al sprake van een Rabo? Antwoord: ook al meer dan een eeuw. In 1916 werd namelijk de Boerenleenbank in Weesp opgericht. Kort na de oprichting werd de heer L. Hansma kassier, zo meldt de Rabo-archivaris. Hij bankierde vanuit zijn woonhuis aan de Prinses Irenelaan. Later werd er naast zijn woonhuis een nieuw kantoor gebouwd, waarin zowel de bank was gevestigd als het Centraal Boekhoudbureau van de CBTB. De heer Hansma was daar ook directeur van. De klok die de weg wees naar de boerenleenbank staat nog steeds voor het kantoor van Administratiekantoor Hansma. Schuin aan de overkant staat het Rabobank-kantoor, dat tot eind 2019 daar blijft. Daarna komt er een ander Rabo-kantoor in Weesp: óf op dezelfde plek óf in het centrum.