Verkoeling zoeken in de Vecht. Het gebeurt volop, maar eigenlijk mag het niet.
Verkoeling zoeken in de Vecht. Het gebeurt volop, maar eigenlijk mag het niet. Foto: Archief WN

Verkoeling zoeken in de Vecht kent zo z'n risico's

Laatst voer een snelle boot rakelings langs een zwemster in de Vecht; de schipper had haar niet gezien. Hoe veilig is zwemmen in de Vecht?

WEESP De schipper was zelf ook erg geschrokken van het voorval, zei hij. Maar de meeste schrik zat 'm toch bij de Weespse die onlangs tijdens haar zwemtochtje door de Vecht een rubberboot met grote snelheid op haar af zag komen. Het werpt de vraag op hoe 'verkeersveilig' het zwemmen in de Vecht is.

De gemeente Weesp laat weten dat zwemmen in de Vecht verboden is. "Het verbod is uitgegeven door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), de beheerder van de Vecht.", aldus de woordvoerster. "Nou verboden, verboden...", reageert de woordvoerder van het waterschap. "Kijk, het is geen officiële zwemlocatie. Dat betekent dat wij niet controleren op de waterkwaliteit. Zwemmen in de Vecht is dus op eigen risico. Wij zien natuurlijk ook wat er gebeurt: als het mooi weer is, zoekt iedereen heerlijk verkoeling. Heel begrijpelijk, maar ons advies is duidelijk: ga liever zwemmen op de locaties die zijn aangewezen als officiële zwemplek."

Maar officieel aangewezen zwemplekken zijn er in Weesp niet. Wel in de buurt: de Gaasperplas, de Spiegelplas en de strandjes bij IJburg en Muiderberg. Hier wordt de veiligheid en kwaliteit van het zwemwater gemonitord en volgt er een waarschuwing als er bijvoorbeeld blauwalg optreedt. Voor ziekmakers in de Vecht waarschuwt niemand. Een groep kinderen werd begin deze maand plotseling ziek, daags na een verkoelende duik in de Vecht in Loenen. Dat kan te maken hebben gehad met slechte waterkwaliteit. En dat kan weer met een zware onweersbui te maken hebben gehad. Na zware regenval heb je kans op overstort van het riool, waardoor vies regenwater in het oppervlaktewater terecht kan komen.

Rekening houden met elkaar

Maar de vraag was hoe 'verkeersveilig' de Vecht is. Cijfers hebben we niet, maar het bootverkeer lijkt de laatste jaren alleen maar toe te nemen. Bij de Groene Punt, de Nieuwe Achtkant, tegenover de manege en bij de molens wordt bij warm weer volop in het water gesprongen door de jeugd. Langs het riet duiken in deze tijd van het jaar ook de afstandzwemmers op. Het zijn vaak de sportievelingen die zich op de triatlon voorbereiden. Zeker deze zwemmers zijn kwetsbaar, omdat ze voor schippers slecht zichtbaar zijn. Een duidelijk zichtbare veiligheidsboei die je met je mee trekt, is eigenlijk een vereiste. Maar ook dan blijft het oppassen: de vrouw die bijna werd overvaren zwom ook met zo'n boei. Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht kan hierover niet veel meer zeggen dan wat voor de hand ligt. "Zwemmers moeten zich bewust zijn van de risico's, zoals schippers zich ervan bewust moeten zijn dat het water ook voor recreatie wordt gebruikt. Je moet rekening houden met elkaar. Maar ook hier is ons advies: ga liever zwemmen op de daarvoor aangewezen plaatsen."

Officiële zwemplekken staan op www.zwemwater.nl.

Officieel aangewezen zwemplekken zijn er in Weesp niet