Politie, boa's en de burgemeester.
Politie, boa's en de burgemeester. Foto: Gemeente Weesp

Scheldpartijen en bedreigingen om parkeerbon moeten stoppen

WEESP Het uitschelden en bedreigen van boa's in Weesp neemt toe. Burgemeester Bas Jan van Bochove wil dat het stopt. "Er wordt zelfs met auto's op hen ingereden. Dat kan gewoon echt niet."

door André Verheul

De bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) zijn ingehuurd om onder meer parkeerboetes uit te delen. Op de gemeentepagina van het WeesperNieuws vroeg de burgemeester vorige week aandacht voor het onheuse gedrag dat boa's ten deel valt van sommige verongelijkte Weespers die een prent hebben gehad. Zijn oproep is om fatsoenlijk met elkaar om te blijven gaan. In ons wekelijkse gesprek met B en W komen we op het onderwerp terug.

Zijn de boa's hier zo irritant?
"Ik sluit niet uit dat iemand denkt dat hij ten onrechte een boete krijgt. Maar dan kun je op een normale, fatsoenlijke manier een gesprek voeren. In de meeste gevallen is zo'n boete gewoon terecht. Ja, dan heb je gewoon pech. Dat moet je incasseren. Een boa doet gewoon zijn werk."

Komen beledigingen en bedreigingen veel voor? Neemt het toe?
"Ik merk dat het aantal meldingen groeit. Veel inwoners zullen een prent gewoon accepteren, die mensen wil ik niet tekortdoen. Maar het komt geregeld voor dat boa's uitgescholden en bedreigd worden. Ik begrijp wel dat het een wisselwerking is, maar door ontspannen met elkaar om te gaan kun je dingen oplossen. Meteen enorm tekeergaan en bedreigingen uiten als 'ik weet waar je kinderen op school zitten', accepteren wij echt niet."

Zou deze oproep helpen?
"Ik hoop dat mensen die dit lezen toch even nadenken en zeggen: tja, misschien moet ik er ook om denken. Kijk, ik heb zelf ook de pest in als ik een boete krijg. Het overkomt mij ook. Maar ik ga de boa er niet op aanspreken."

'Wanneer mensen zich niet gedragen, treden wij onmiddellijk op'

Aangifte

Van Bochove vertelt dat bij beledigingen en bedreigingen aangifte wordt gedaan. De zaak gaat dan naar de officier van justitie. Dat kan leiden tot een strafrechtelijke of civiele procedure. "Wanneer mensen zich niet gedragen, treden wij onmiddellijk op. Dat geldt ook voor agressie tegen mensen van de hulpdiensten en onze medewerkers aan de balie."

Beluister het hele gesprek op www.weespernieuws.nl.