Broer Dave en moeder Ans kijken toe hoe de grafsteen wordt geplaatst.
Broer Dave en moeder Ans kijken toe hoe de grafsteen wordt geplaatst. Foto: Marieke van Veen

Eindelijk een grafsteen voor Pascal

WEESP/DRIEMOND Bijna veertien jaar nadat Pascal uit Driemond verongelukte op de Stationsweg in Weesp is zijn graf dan eindelijk voorzien van een grafsteen. Een grote opluchting voor zijn familie, die enorm dankbaar is voor alle steun vanuit de gemeenschap. De grafsteen is gerealiseerd met crowdfunding.

door Marieke van Veen

De steen op het graf van Pascal en zijn oma Maria is afgelopen maandagmorgen geplaatst. Onder toeziend oog van Pascals moeder Ans en zijn grote broer Dave zorgden de mannen van Van Dam Natuursteen voor een metamorfose van het verwaarloosde graf.

Er was destijds geen geld voor een grafsteen. In plaats daarvan werd van het graf met veel liefde een tuintje gemaakt, maar toen Ans ziek werd raakte dat in verval. Een onderhoudsvriendelijk graf was een grote wens, maar daar hing wel een prijskaartje aan. Broer Dave Bergsma startte in februari vorig jaar een actie op dreamordonate.com. Pascal was een sociale jongen met veel vrienden en in een kleine gemeenschap als Driemond kende iedereen hem. De donaties stroomden dan ook binnen, soms anoniem, soms voorzien van een herinnering of mooie woorden aan de nabestaanden. Toen een groot deel van de benodigde 2500 euro bijeen was, kwam Van Dam met oplossingen om het laatste financiƫle gaatje te dichten.

Voor Ans was het ruim twee jaar geleden dat zij het graf van Pascal bezocht. De verwaarloosde staat waarin het verkeerde was voor haar te confronterend: "Vanaf nu kan ik weer dagelijks gaan, zoals ik voor ik ziek werd wel altijd deed. Het doet nog steeds pijn, dat ongeluk voelt als de dag van gisteren, maar dat het graf nu zo mooi is geeft veel rust."

Pascal verongelukte op 18 juli 2004 op 23-jarige leeftijd. Hij reed op zijn motor op de Stationsweg in Weesp toen hij even voor de rotonde door onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een lantaarnpaal belandde. Hij overleed ter plekke. Pascal ligt begraven op Begraafplaats Driemond.