Angelique Salvaggio kan niet wachten om de deuren te openen.
Angelique Salvaggio kan niet wachten om de deuren te openen. Foto: Ingrid Voet

Na de zomer heeft Weesp weer een boekwinkel

WEESP Jarenlang waren het heel oude boeken die in antiquariaat Lectori Salutem op nummer 46 in de Slijkstraat verkocht werden. Vanaf september zullen er juist de nieuwste boeken te koop zijn.

door Ingrid Voet

"Als alles volgens mijn planning verloopt natuurlijk, er moet nog best veel gebeuren", houdt eigenaar Angelique Salvaggio nog een kleine slag om de arm. Ze kan niet wachten om de deuren van haar zaak te openen. Vanaf dan is in het centrum van Weesp dus weer een boekwinkel te vinden, met de naam Pezzi Pazzi.

Angelique heeft veel ervaring in het boekenvak. Sinds 1998 werkte ze in verschillende boekhandels, waaronder de bekende boekhandel Scheltema aan het Koningsplein in Amsterdam. "Daar heb ik ervaring opgedaan met alle facetten van het vak, van de inkoop tot het aansturen van verschillende afdelingen." Angelique kwam in 2010 in Weesp wonen en maakte de sluiting van boekwinkel De Ark mee. "Ik nam toen deel aan het brainstormgroepje over hoe we een boekhandel voor Weesp zouden kunnen behouden. Daar leerde ik ook Nathalie Scheffer kennen die al vergevorderde plannen had voor de Weesper Boekhandel. Zij ging het avontuur aan met dit mooie project en ik kon dat van dichtbij volgen. Tussen november 2015 en juli 2017 heb ik gewerkt in de Weesper Boekhandel en ik heb er veel van geleerd. Allemaal ervaringen die ik mee kan nemen in mijn eigen zaak."

Een boekenzaak in Weesp, dat is blijkbaar lastig. Waarom denkt Angelique dat de tijd nu rijp is om haar eigen avontuur aan te gaan? "Ik hoor regelmatig dat mensen een boekwinkel in Weesp missen. Ik ken het vak heel goed en dit pand, op een geweldige locatie, kwam op mijn pad. Weesp groeit en ik weet zeker dat de nieuwe bewoners, vaak uit Amsterdam, een boekwinkel zullen waarderen. Ook privé is het nu goed mogelijk omdat mijn kinderen wat groter zijn. Kortom, alles kwam samen en als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?"

Angelique wil zich richten op literatuur en jeugdboeken. "De winkel is niet zo heel groot, dus ik moet keuzes maken. Je zult er straks alle actuele boeken vinden; de boeken waar over gepraat wordt en de top 10. Daarnaast een klein actueel aanbod thrillers, kookboeken en non-fictie en ook titels waarvan ik denk dat ze bijvoorbeeld de brug kunnen vormen van youngadultboeken naar de literatuur voor volwassenen. Ik zal ook een kleine collectie ansichtkaarten en spelletjes aanbieden, maar ik wil me vooral richten op de kern: boeken. De boeken die ik niet op voorraad heb, zijn via mijn eigen website online te bestellen en worden een dag later thuisbezorgd. Klanten hoeven er dus niet voor terug te komen naar de winkel." Angelique hoopt natuurlijk wel dat klanten terugkomen om in nieuwe boeken te bladeren en om haar advies te vragen. "Ik hoop mensen aan me te binden doordat ze verrast en verleid worden door het aanbod en weten dat ze op mijn advies kunnen vertrouwen."

Pezzi Pazzi is een naam met een knipoog

Angelique kijkt ernaar uit om straks niet alleen in Weesp te wonen, maar ook te werken. "Dit is een project voor de lange termijn en ik wil ook graag met andere detaillisten gaan samenwerken om die mensen te trekken die het de fysieke winkels gunnen." Het nieuws dat er weer een boekwinkel komt, begint al een beetje rond te zingen. "De reacties zijn allemaal positief en enthousiast", vertelt Angelique.

En die naam, Pezzi Pazzi? Dat is Italiaans en betekent 'Gekke stukken'. Een naam met een knipoog. "Boekwinkels krijgen meestal de naam van de plaats waar ze gevestigd zijn of van de eigenaar. Mijn Italiaanse achternaam is niet echt makkelijk te onthouden, dus ik heb voor Pezzi Pazzi gekozen. Dat staat ook voor luchtig en vrolijk, want literatuur hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn!"