Ponygroep de Cabalitto's.
Ponygroep de Cabalitto's.

Met zevenentwintig pony's en paarden de snelweg op

WEESP Maar liefst drie carrouselgroepen van Manege Bleijenberg uit Weesp maken komende zondag hun opwachting op de Nederlandse Kampioenschappen Carrousel rijden in Capelle aan de IJssel. Alleen al voor de voorbereidingen verdient commandant Bianca Bleijenberg een gouden medaille.

door Marieke van Veen

Van maar liefst 27 pony's en paarden moeten de vacht worden geborsteld, de staart worden gewassen en de manen worden gevlochten. Er moeten 27 zadels worden gepoetst tot ze glimmen, de 27 rijkostuums van de ruiters moeten tiptop in orde zij, voor het vervoer moeten her en der trailers worden geleend en er moeten emmers vol voer worden klaargezet.

Aanpoten

Commandant Bianca Bleijenberg is ontzettend trots, heeft er ontzettend veel zin in, maar erkent ook dat het deze week wel heel erg hectisch is in de aanloop naar de wedstrijd: "Begin juni plaatsten de ponygroepen Caballitos en Young Spirit zich voor het NK. Fantastisch natuurlijk! Dat het aanpoten wordt, neem je op de koop toe. Toen de paardengroep Ladies First zich later ook kwalificeerde vond ik dat geweldig, maar ik realiseerde me ook meteen dat het pittig ging worden. Hoe ging ik dat doen met vervoer bijvoorbeeld? Zoveel trailers hebben we zelf helemaal niet."

Over de snelweg

Wassen, borstelen, vlechten, poetsen; het is aanpoten op de manege

Gelukkig krijgt de Weespse van alle kanten hulp aangeboden: "Ik kan trailers lenen, de ouders van de meiden van de ponygroepen helpen met kostuums en anderen van de manege gaan me helpen met het vlechten. Het komt helemaal goed!" Zondagochtend rijdt het hele gezelschap - paarden, manegemedewerkers, ruiters en hun familie - achter elkaar aan naar Capelle aan de IJssel. Zoveel mogelijk over de snelweg: "Dat is het fijnst voor de pony's en paarden, weinig bochten, constante snelheid..."

Zestien figuren

Eenmaal veilig bij de Capelse Manege aangekomen, komt het aan op de maandenlange geoefende interactie tussen de Weesper ruiters en hun lespony of -paard. Bleijenberg: "Dat vind ik het mooie aan deze sport. De samenwerking tussen mens en paard, en dan ook nog in teamverband." De proef bestaat uit zestien dressuurfiguren op muziek en mag maximaal 12 minuten duren. Wat verwacht de commandant ervan? "Natuurlijk gaan we voor goud. Altijd! Maar het wordt zwaar, je strijdt immers tegen de beste carrouselgroepen van Nederland."

De ruiters van Young Spirit.