Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

(B)aardig

In de krant las ik dat Weesp te weinig diversiteit kent. Wat een moeilijk woord! De mensen die in Weesp koninklijke onderscheidingen krijgen zijn te weinig verschillend, werd bedoeld. Eigenlijk geloof ik dat niet. Ik zie namelijk mensen onderscheidingen krijgen die laag en hoog opgeleid zijn, die weinig en veel verdienen, die vrouw en man zijn, die eenvoudige en ingewikkelde vrijwilligersactiviteiten langdurig hebben gedaan. Kortom, heel verschillend. Kort daarop stond in de krant dat Weesp juist divers is. De bevolking van Weesp is namelijk heel verschillend.

Mensen die van diversiteit verstand hebben, kijken vaak naar huidskleur en achtergrond. Ik dacht, ik kijk eens naar iets heel anders… Ik wil dit weleens afmeten aan snorren en baarden. Wat blijkt nu? Weesp is helemaal niet zo divers, maar maakt wel vorderingen! In het oude college van B en W was er geen enkele persoon met gezichtsbeharing. Inmiddels hebben twee van de vijf collegeleden een aarzelend baardje. Best veel. In de raad valt het wat tegen. Nu is het natuurlijk lastig om divers te zijn in gezichtsbeharing met veel vrouwelijke raadsleden. Maar toch! De mannelijke raadsleden scoren echt ver onder de maat. Het stadsbestuur moet hier toch nodig wat aan doen! De twee genoemde wethouders geven in ieder geval het goede voorbeeld. De nestor van de commissieleden is in dit geval de gunstige uitzondering. Hij wist met zijn baardige verschijning op verkiezingsposters aardig wat stemmen te trekken.

In het verleden heeft de machtigste vrouw van Weesp mij in het WeesperNieuws 'zo'n aardige dokter' genoemd. Ik vroeg me af of dat kwam omdat ik een baardige dokter ben… Om de proef op de som te nemen, dacht ik mijn eigen gezichtsbeharing maar eens verder te laten groeien. Groeiende gezichtsbeharing valt inderdaad vooral veel vrouwen op. Zij melden spontaan in overgrote meerderheid dat deze gezichtsbeharing welkom is en vooral moet blijven. Mannen zijn meer op scheren ingesteld. Toch is de groepsdruk nu gericht op diversiteit: veel meer mannen in Nederland hebben een snor of een baard. De oplettende lezer heeft deze toenemende diversiteit ook in Weesp allang in de gaten en… waardeert dit (b)aardige verschil.