Meneer en mevrouw Van Baars kregen de burgemeester op bezoek.
Meneer en mevrouw Van Baars kregen de burgemeester op bezoek. Foto: Marieke van Veen

Het spoor loopt als een rode draad door dit diamanten huwelijk

WEESP Bertus Herremans belandde in Weesp door het spoor, ontmoette zijn toekomstige vrouw door het spoor en toen ze eenmaal een echtpaar en later ook een gezin vormden, trokken ze in de zomers door Europa via het spoor. Het paar vierde afgelopen zondag met een groot feest hun diamanten huwelijk en maandag kwam burgemeester Van Bochove op visite.

door Marieke van Veen

Op 19 juni 1953 kwamen twee passagierstreinen bij het destijds tweesporige station Weesp met elkaar in botsing door een menselijke fout. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. De verantwoordelijke seinhuiswachter moest zijn functie neerleggen. Zijn opvolger werd de toen nog jonge Bertus Herremans, die zich vanwege deze baan in Weesp vestigde.

Toestemming voor de bios

Tijdens zijn werk op en rond station Weesp zag meneer Herremans zo nu en dan een mooi meisje lopen. Op een dag vond hij langs het spoor een document dat hij besloot af te leveren bij de geadresseerde, de familie Baars aan de Herensingel. Het bleek het ouderlijk huis van dat mooie meisje te zijn. Haar vader deed open en liet thee zetten voor de eerlijke vinder. Hij had al snel in de gaten dat zijn dochter Annemarie en de jongeman bovenmatige interesse in elkaar hadden en gaf hun toestemming om naar de bioscoop te gaan, maar... "dan moest ze wel voor 22.30 uur terug zijn en geen minuut later".

De pastorietuin

Hij onderhield de pastorietuin en zij kookte voor de pastores

Het afspraakje leidde tot een huwelijk en drie kinderen. Het gezin woonde in 'een van die hoge huizen' aan de Herensingel, zonder tuin of balkon. Bertus bleef tot zijn vervroegd pensioen bij de spoorwegen werken, waardoor het gezin gratis met de trein mocht. Ook in de vakanties maakten ze daar gebruik van. Met internationale treinen reisden ze heel Europa door: "Dan werd je de volgende dag 'opeens' wakker in Frankrijk of Italiƫ." Een van de dochters heeft later ook nog lange tijd voor de NS gewerkt. Bertus en Annemarie hebben zich tot hoge leeftijd ingezet voor de Laurentiusparochie, toen nog in de katholieke kerk aan de Herengracht. Bertus onderhield de pastorietuin en met de opbrengst van de moestuin kookte Annemarie voor de pastores. Sinds 18 jaar wonen ze in de Simon Vestdijkstraat, een aangepaste woning met een bloeiende minituin.

Uit & Meer

Het diamanten huwelijksfeest zou plaatsvinden in Uit & Meer, waar Annemarie vorig jaar nog zo fijn haar 80ste verjaardag had gevierd. Maar het paviljoen brandde vorige maand af, dus moest het paar uitwijken. Dat is goed gekomen, want ze hadden zondag na de kerkdienst een heerlijke dag met kinderen, kleinkinderen en vrienden in Het Boothuys in Nederhorst den Berg.