Erik en Tanja kozen deze foto van Daan uit voor bij dit artikel.
Erik en Tanja kozen deze foto van Daan uit voor bij dit artikel.

'De mooiste herinnering aan Daan is dat hij zo genoot van het leven'

Een jaar geleden kwam de 18-jarige Weesper Daan de Waal bij een ongeval om het leven. Zijn ouders richtten een digitale gedenkplaats in met inspirerende oneliners van Daan.

WEESP Het monument op het graf van Daan de Waal op begraafplaats Carspelhof in Weesp is bijna klaar. Geen steen, maar een ornament van hout, afkomstig van een bijzondere eik. Op de hoek van het graf komt een QR-code. Als je die scant keer je terug naar het bruisende leven van Daan, waar op 8 juli 2017 door een noodlottig ongeval abrupt een einde aan kwam.

Tanja van de Kemp en Erik de Waal laten twee boekwerken zien die ze na het overlijden van hun zoon kregen van Daans vrienden. Tussen levenslustige foto's worden mooie herinneringen beschreven. Een zeer dierbaar bezit voor Tanja en Erik. Lezen in deze boeken houdt niet alleen de herinnering aan Daan levend, maar zorgt er ook voor dat ze, ja hoe zeg je dat, hun zoon nog beter leren kennen.

Gesprekken

Tanja: "Als ouder weet je veel wel, maar ook veel niet van je kind. Het is enorm fijn om te lezen hoe sociaal Daan was. En wijs in wat hij zei. In het boek staan ook de dingen die hij niet aan ons vertelde, zoals over gekkigheid in een dronken bui. Maar ook over de intense gesprekken die hij soms met zijn vrienden had." Erik: "Het is voor ons zo fijn om te weten dat Daan ook bij zijn vrienden zo geliefd was. Wat me het meest raakt is dat Daan zo'n steun voor ze kon zijn. Hier, neem dit verhaal. Een van zijn vrienden schrijft over een avond dat ze samen over koetjes en kalfjes zaten te praten. Toen vertelde Daan over zijn epilepsie. Dat was voor beiden een heftig moment. Daan vertelde zijn vriend dat hij het allemaal wel aankon en dat hij gewoon zou genieten van het leven. Man, als ik dat lees… zo mooi. Dat maakt me dan zo trots."

Tanja: "Epilepsie beheerst je leven. Dus het beheerste ook Daans leven. Maar de manier waarop hij daarmee omging en zijn enorme positieve en sociale karakter zorgden ervoor dat ook wij ermee konden dealen."
Erik: "Geniet van het leven. Dat is Daan ten voeten uit. Als ik dan die herinnering lees, dat zeg ik tegen mezelf: Ja Erik, niet bij de pakken neerzitten. Doorgaan. Je moet ook genieten van het leven. Zoals Daan zei. Door die gedachte maak ik mij tegenwoordig toch iets minder druk om dingen. De mooiste herinnering aan Daan is dat hij zo genoot van het leven. En dat besef ik nu meer dan toen hij nog leefde."
Tanja: "Onrecht, daar kon hij absoluut niet tegen. Hij koos altijd de kant van de zwakkere."
Erik: "Als ik niet thuis was, heette het hier 'Café Daan'. Nou, dan weet je het wel. Maar naast al die lol en ongein kon hij ook zó volwassen zijn. Daan haalde altijd het positieve eruit. Het is heel fijn om al die quotes en wijsheden van hem te lezen. We zijn uiteraard nog steeds hartstikke verdrietig. Maar we putten er ook kracht uit. Dat willen we delen met zijn vele vrienden en alle anderen."

QR-code

'We putten kracht uit de quotes van Daan, dat willen we graag delen'

Vandaar de QR-code op het graf. Eerst was het idee om enkele gevleugelde uitspraken van Daan op het graf te zetten. Maar het waren er zo veel. Toen kwam Daans zus Anna met het idee van de QR-code en de website. De domeinnaam is ontleend aan een van Daans uitspraken: ikbengewoongeweldig.nl. Naast de typische Daan-oneliners komen er foto's op, plus het indrukwekkende lied dat Noa Foppen maakte over Daan.

Dammerweg

Daan fietste op zaterdag 8 juli 2017 naar zijn werk in Nederhorst den Berg. Op de Dammerweg kreeg hij een epileptische aanval. Daan raakte buiten bewustzijn en kwam tussen het riet in het water terecht. "Hij is het leven uitgefietst", zo verwoordt Tanja het. Op zijn werk vroegen ze zich af waar Daan bleef. Van het een kwam het ander. Het heeft enkele uren geduurd voordat Daan werd gevonden.
Tanja: "Op die momenten is Weesp één. We hebben enorm veel reacties ontvangen."
Erik: "Een warm bad."
Tanja: "Dat is het nog steeds."
Erik: "Ik krijg nog steeds appjes van Daans vrienden: hoe het met mij gaat. Of ik krijg even een tikje op mijn schouder als ik over straat loop. Met de website en dit interview willen we onze dankbaarheid tonen richting alle mensen in en rond Weesp. Voor hun mooie woorden en hun liefde voor Daan. Op de begrafenis waren wel zeshonderd mensen, we hadden iedereen persoonlijk willen bedanken, maar het ging gewoon niet meer."
Tanja: "Het ongeluk van Daan heeft in Weesp grote impact gehad. Ik woon niet meer in Weesp, maar als ik hier mijn gezicht laat zien krijg ik van velen opnieuw reacties van medeleven. Dat is echt heel fijn. De wereld draait door, maar mijn leven staat stil. Mensen helpen je daar doorheen met hun warme reacties. Zij maken het dragelijker. Zij staan dan ook even een momentje stil. Met jou."

Genieten

Als Daans boodschap is dat je moet genieten van het leven, hoe moeilijk moet dat dan wel niet zijn voor Erik, Tanja en Anna, nu Daan er zelf niet meer is?
Erik: "Heel moeilijk. We zitten op deze avond dan wel kalm over hem te praten, maar wij hebben het er nog steeds heel erg moeilijk mee. Toch wil ik genieten. Juist omdat dat zo bij Daan paste. Ik geniet bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan Anna en aan mijn vrienden."
Tanja: "Anna is vorige maand geslaagd. Ja, superknap. De intense geluksmomenten die ik nu samen met haar beleef - en geloof me, dat doen we volop - die blijven altijd gepaard gaan met het verdriet dat Daan daar nooit meer bij kan zijn. Natuurlijk kan ik nog steeds genieten. Maar geluk en verdriet zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden geworden. Ik kan dit niet afsluiten. Want het verlies van je kind kún je niet afsluiten. Nooit."

www.ikbengewoongeweldig.nl

Scan deze code en je komt op de website met persoonlijke herinneringen aan Daan.