Het muntje en de scherf.
Het muntje en de scherf. Foto: belowthesurface.amsterdam

Hoe kwam dat Weesper muntje onder het Damrak?

WEESP Bijna 700.000 archeologische objecten zijn er bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn opgegraven in het centrum van Amsterdam. Twee daarvan komen uit Weesp.

Zo is er een scherf van een oude stenen drankfles met opschrift 'Weesp Gin', afkomstig uit de periode 1755-1850. Een tastbare herinnering aan het tijdperk van de Weesper jeneverstokers, die de VOC in Amsterdam tot hun clientèle mochten rekenen. Het is een van de vijftien aangetroffen jeneverflessen, of wat er nog van over is.

Tussen de ontelbare muntjes (nog even en de Noord/Zuidlijn verdient zichzelf terug) zit er eentje van een bepaald soort messing uit de periode 1950-2000, ook met het opschrift 'Weesp'. Verder zien we een beeldmerk met vork, lepel en beker. Het is nog in redelijk goede staat. Het betreft een muntje voor een koffieautomaat van Van Duijnen en stamt uit de periode dat deze firma in Weesp zat. Een snelle zoektocht online leert ons dat er verzamelaars van dit soort muntjes zijn. De marktprijs ligt rond 25 cent: alleszins schappelijk.

Digitale vitrine

De scherf is gevonden onder het Rokin, waar vroeger de Amstel stroomde. Dat verklaart een hoop, maar niet wat dat Weesper muntje deed onder de grond van het Damrak (tussen -6.21 en -8.36 NAP). Enfin, in de digitale vitrine zijn alle opgravingen terug te vinden. Pas op: je kunt hier uren zoet mee zijn.

belowthesurface.amsterdam