Ewald van Vlijmen in het tijdelijke International Broadcast Center in Moskou.
Ewald van Vlijmen in het tijdelijke International Broadcast Center in Moskou.

Dankzij Ewald kunnen wij het WK volgen

WEESP Hij houdt niet eens zo erg van voetbal, maar Ewald van Vlijmen uit Weesp zit wel met zijn neus boven op het WK in Moskou. Zijn werkgever United4all verzorgt voor onder meer de NOS de montage en doorgifte van video- en audiosignalen. Dat gebeurt vanuit het tijdelijke International Broadcast Center in het Crocus congrescentrum, op zo'n 25 kilometer afstand van Olympisch Stadion Luzhniki, waar vanavond Kroatië en Engeland strijden om een felbegeerde finaleplaats.

door Marieke van Veen

Senior supportengineer Ewald werkt nog niet zo lang bij United4all in Hilversum, maar hij heeft zo'n ruime staat van dienst binnen het vak dat zijn nieuwe werkgever hem deze mooie klus wel toevertrouwt.
Het WK voetbal is al sinds half juni aan de gang, maar de Weesper vloog pas begin juli naar Moskou. De medewerkers zijn opgedeeld in twee ploegen omdat ze anders - ook door het op- en afbouwen van alle apparatuur - wel erg lang van huis zouden zijn.

Voor België en Nederland

"Vanuit het IBC gaan alle verbindingen de hele wereld over", licht de Weesper zijn werk toe. "United verzorgt de doorgifte van signalen voor de RTBF en de VRT in België en de Nederlandse NOS." Zijn werkplek is dan wel tijdelijk, maar is volledig geoutilleerd: "We hebben hier twee spreekcellen voor het geval een commentator niet naar een stadion kan. Zoals afgelopen zaterdag. Voor de VRT-radio was er een commentator voor de wedstrijd Rusland - Kroatië."

"Verder staan hier tien videomontagesetjes, waarvan drie grote sets. Voor het direct monteren en snel doorspelen staat hier een live editmachine, een LSM. Er komen meer dan 25 feeds binnen en er gaan er maar drie naar de NOS. De rest bekijkt de redactie hier in het IBC en daar worden dan meteen samenvattingen van gemaakt. In Hilversum staat in de studio ook een LSM en de operators van beide machines staan met een aparte intercomverbinding met elkaar in contact. Zo kunnen ze snel materiaal vragen en sturen via een eigen videoverbinding. Mocht dat nog niet genoeg zijn dan beschikken de redacties op het IBC over een speciaal programma van de FIFA om beelden die je gemist hebt uit te zoeken en naar jezelf te sturen. Die kan je later in een montage gebruiken."

'De videoarbiters gaan onder bewaking door een blinde deur'

Telefoon met alarmknop

Voor het coördineren heeft de Weesper een intercomverbinding met de Belgische en Nederlandse Master Control Room: "Voor elke wedstrijden check ik de commentaarverbindingen tussen het stadion en de MCR. Ik check alle videosignalen die we wegsturen. Elke wedstrijd heeft te maken met verschillende wensen voor de verbindingen, denk aan de juiste interviewcamera voor of na de wedstrijd enzovoort, dus het is goed opletten." Ewald verblijft samen met zijn collega's in een hotel op slechts een metrohalte van het IBC vandaan. Tussen de wedstrijden door heeft hij vrije tijd om de stad te verkennen. "Wel is ons geadviseerd om er niet in je eentje op uit te trekken. Het blijft toch Rusland, hè. We hebben dan ook allemaal een Russische telefoon gekregen met een alarmknop erop. Daarmee kun je zelf hulp inroepen, maar ze kunnen ons er ook mee waarschuwen in het geval van een bommelding bijvoorbeeld."

Videoscheidsrechters

Dit WK zijn er voor het eerst videoscheidsrechters (Video Assistant Referees) actief. Via tientallen camera's volgen zij de wedstrijd vanuit alle denkbare hoeken, zodat zij de hoofdscheidsrechter op het veld via een oortje kunnen adviseren in lastige spelsituaties. "De VAR zit vlak naast ons in het IBC. Ze worden een uur voor de wedstrijd onder begeleiding van de lokale bewaking - strenge mannen met van die grote Russische petten op - naar hun plek geleid. Ze verdwijnen achter een blinde deur."