De jeugdafdeling heeft een metamorfose ondergaan.
De jeugdafdeling heeft een metamorfose ondergaan. Foto: Ingrid Voet

'Oooh, wat is het mooi
en licht geworden!"

De bibliotheek is weer open. Na vier weken verbouwen is er een hoop veranderd, vooral op de jeugdafdeling.

WEESP Met grote stapels boeken komen de eerste bezoekers dinsdagmorgen binnen. "Heb je ze allemaal uit?", vragen ze elkaar. Even zoeken naar het inleverstation, want ook dat heeft een nieuwe plek gekregen bij de verbouwing. Heel logisch: tussen het uitleenstation en de 'net-terug-kast' in.

Al even voor de bibliotheek om 10.00 uur officieel weer open gaat na de verbouwing, kijken de eerste nieuwsgierige bezoekers rond. "Oooh, wat is het mooi en licht geworden en het lijkt wel groter", horen we. Meer vierkante meters zijn er niet bij gekomen, maar door de witte muren, houten vloer en de verrijdbare boekendisplays lijkt het allemaal wel een stuk ruimer. En omdat er veel radiatoren weg zijn is er ook nog eens meer ruimte voor boeken langs de wand.

Ook buiten is er iets veranderd: op de gevel boven de deur prijkt het nieuwe logo van de bibliotheek: de Bibliotheek Gooi en meer. Tot deze opening nog even verstopt en nu onthuld door vestigingscoördinator Judith Kortland en de medewerkers.
Twee hele jonge bezoekers hollen meteen naar de jeugdafdeling, die een ware metamorfose heeft ondergaan. Daar domineert het enorme 'treinmeubel', waarin prenten- en voorleesboekjes te vinden zijn, met zitjes en plek voor de dvd's en strips. Dit nodigt uit om een boek te pakken en heerlijk te gaan zitten lezen. Net als het theatergedeelte verderop, met een bank en twee luie stoelen op een enorm rood ovalen kleed heel huiselijk.

Ook nieuw is dat er vanaf nu fairtradekoffie en -thee geschonken wordt van de Wereldwinkel in het Leescafé, dat zelf vertrouwd hetzelfde is gebleven. Wat ook niet verandert: in de bibliotheek worden vanaf september weer veel activiteiten georganiseerd en spreekuren gehouden. Nieuw is het maandelijkse spreekuur voor vragen over de openbare ruimte, veiligheid en verkeer, om en om met het spreekuur in de Buurtkamer.

"Mooi is het geworden, hè", zegt Kortland. In vier weken tijd is een monsterklus geklaard. "We hebben heel veel hulp gekregen, van alle medewerkers, maar ook van vrijwilligers van Seniorweb, het Taalhuis, de thema-ochtenden en de dagbesteding. Plus leners die zich spontaan aanmeldden. Heel blij zijn we daarmee."

De bibliotheek blijft de hele zomer open op de gebruikelijke openingstijden, maar is alleen op maandag gesloten. Tot 20 augustus is kunst te zien met het thema 'Bloemen' van Tiny de Graaf.

Medewerkers en vrijwilligers hielpen
bij de verbouwing
Op de gevel prijkt nu het nieuwe logo.