De Raad van State deed er lang over om tot een oordeel te komen.
De Raad van State deed er lang over om tot een oordeel te komen.

Tuin moet terug naar gemeente

WEESP Een hoger beroep van enkele bewoners van de Nieuwstad bij de Raad van State over behoud van hun achtertuinen heeft niet tot het door hun gewenste resultaat geleid. De Raad verwierp vorige week woensdag hun bezwaren tegen het besluit van de gemeente Weesp om de tuinen op te eisen.

door Adrie van der Wel

Hekwerken, een schuur, andere bebouwingen en bestrating moeten worden verwijderd. De toegeƫigende tuinen mogen niet langer particulier gebruikt worden, omdat ze onderdeel zijn van gemeentegrond. De gemeente is ook niet van plan om het gebruik te legaliseren of de grond aan de betreffende bewoners te verkopen.

Uiterst gecompliceerd

De Raad van State heeft er lang over gedaan om tot een oordeel te komen. Deze ogenschijnlijk simpele zaak blijkt juridisch uiterst gecompliceerd, omdat er verschillende regelingen gelden voor deze zaak. Zo deden de bewoners wel een gedeeltelijk succesvol beroep bij de Raad van State op het zogeheten overgangsrecht dat het gebruik van de grond toch zou toelaten. Maar een andere regeling doorkruist dit recht weer. Met de aanleg van beplanting en bestrating en het gebruik als particuliere tuin wordt namelijk het rijksmonument De Schansen aangetast. Dat is volgens de Raad van State in strijd met de Monumentenwet. Het gebruik is eveneens in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Weesp.

Publieke bestemming

De tuinen moeten dus weer een publieke bestemming krijgen na vele jaren niet ingrijpen door de gemeente Weesp. Volgens een van de teleurgestelde bewoners heeft hij zijn achtertuin al in gebruik sinds 1955. Het onderhoud van de gemeentelijke grond heeft de gemeente ook altijd overgelaten aan de bewoners. Maar dat zal dus binnenkort verleden tijd zijn.