Margot Meijer hoopt dit familiestuk terug te vinden.
Margot Meijer hoopt dit familiestuk terug te vinden.

'Dit stenen portret had nooit in de Kringloper mogen belanden'

WEESP Margot Meijer (59) uit de Amsterdamse woonwijk Gein zit al niet bepaald lekker in haar vel, maar nu is ze ook nog eens een dierbaar familiestuk kwijt. Kennissen met goede bedoelingen hebben het object ingebracht bij de Kringloper in Weesp en het was binnen no time verkocht. Grote kans dat een inwoner van Weesp het nu in zijn woonkamer heeft staan. Margot hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het familiestuk terug te kopen.

door Marieke van Veen

De Amsterdamse bevindt zich in een nare periode. Privéproblemen, een zeer ernstig zieke hond, en nu ook nog de bezorgdheid of ze het familiestuk ooit weer terugkrijgt... Het is te veel, vertelt ze geëmotioneerd. Maar hoe kon dat object dan in de Weesper Kringloper belanden?

"Ik had wat problemen met het op orde houden van mijn huis en toen hebben kennissen geholpen. Bij het opruimen hebben ze dingen weggegooid, maar er zaten ook spullen bij waar een ander nog wat aan zou kunnen hebben, beeldjes en dergelijke. Ze komen zelf graag in kringloopwinkels en hebben toen besloten die spulletjes in te brengen bij de Kringloper in Weesp, waar ik zelf ook regelmatig een kijkje neem. Het was dus goed bedoeld, maar toen ik ontdekte dat ook het stenen portret weg was, sloeg de schrik me om het hart. Het bleek een van de voorwerpen die ze naar de winkel hadden gebracht."

De Amsterdamse belde de volgende ochtend - afgelopen vrijdag - meteen naar de Kringloper, maar de steen bleek al verkocht. Het heeft nog geen twee dagen in de winkel gestaan. Geluk bij een ongeluk is dat de Kringloper wel een foto van het object heeft gemaakt, Margot had er namelijk zelf geen foto van. Het gaat om een houten standaard met daarin een soort dikke stenen tegel met daarop een portret van een dame. Achterop staat 1911, waarschijnlijk het jaartal waarin het is gemaakt. "Het heeft iets weg van een portret dat je op een graf kunt zetten, maar eigenlijk weet ik niet precies wat het is. Ik weet ook niet wie de afgebeelde dame is, maar ik denk dat ze familie is. Het is namelijk al zo lang ik me kan herinneren in de familie, ik weet niet beter dan dat het in mijn huis staat. Hierdoor was ik er erg aan gehecht. Mijn kennissen bedoelden het goed, maar hier zijn wel wat woorden over gevallen."

Ook de Kringloper zit met het gebeuren in haar maag en plaatste afgelopen maandag een oproep met foto op de Facebookpagina van de winkel. "Ze doen wat ze kunnen en vinden het heel naar voor me. Ik verwijt de Kringloper ook niets. Ik kom er zelf ook graag. Ik ben vaak in Weesp, omdat mijn hond door een Weesper hondenuitlaatservice wordt uitgelaten en dan stap ik graag even binnen om rond te neuzen."

'Het stond al in mijn huis zo lang ik mij kan herinneren'

De Amsterdamse hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het stenen portret terug te kopen. De steen is waarschijnlijk woensdag 4 juli ingebracht. Vrijdag 6 juli stond het al niet meer in de winkel. Het stond te koop voor 35 euro, maar het kan met 50% korting zijn verkocht. Wie meer weet, kan mailen naar redactie@weespernieuws.nl.