Een impressie van Weesperwerf, een wijk van 150 bescheiden woningen tussen spoorlijn en Nijverheidslaan.
Een impressie van Weesperwerf, een wijk van 150 bescheiden woningen tussen spoorlijn en Nijverheidslaan. Foto: Blauwhoed & Aalberts

Aardkleurige baksteen en nog 18 voorwaarden aan woonwijk

Met de eisen die de raad stelt aan de woonwijk 'Weesperwerf' kan de ontwikkelaar niet uit de voeten. De wethouder denkt in oplossingen.

WEESP Het is nog maar de vraag of er aan de Nijverheidslaan woningen zullen komen. De gemeenteraad staat weliswaar te trappelen om een dergelijke ontwikkeling mogelijk te maken, maar stelt zulke voorwaarden dat de projectontwikkelaar al in de gordijnen hangt.

Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling wil langs de spoorlijn een wijk met 150 woningen bouwen. Ze noemen het 'Weesperwerf'. Geen peperdure paleisjes als in Weespersluis, maar studio's en appartementen die beter passen bij de wensen en de portemonnee van starters en doorstromers. De ontwikkelaar en de gemeente moeten het wel nog even eens worden over de voorwaarden.

Die kaders werden woensdag in de gemeenteraad voorgesteld: negentien eisen en drie wensen. Een greep: afspraken over toewijzing, een langdurig anti-speculatiebeding, afwijkende parkeernormen, niet hoger dan drie en incidenteel vier bouwlagen, plek voor vijf deelauto's en tien laadpalen, excellente fietsparkeervoorzieningen, ondergrondse afvalcontainers en het gebruik van warme, aardkleurige baksteen.

Energieneutraal

Voorts moet opgeleverd worden volgens de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). En o ja: de bedrijvigheid op bedrijventerrein Nijverheidslaan moet niet onmogelijk gemaakt worden door deze ontwikkeling. En dan is er nog het hoofdstuk 'betaalbaar'. Volgens de regionale Woonvisie zou de ontwikkelaar in dit plan 50 woningen moeten aanbieden binnen het betaalbare segment: maximaal € 710,- per maand (huur) of maximaal € 180.000,- (koop). De meerderheid van de gemeenteraad wil daarvan afwijken. Niet 50, maar 38 in het betaalbare segment plus 12 voor het middensegment (tot € 1100,- huur en maximaal € 250.000,- koop). Die aanpassing is bedoeld om doorstroming op de woningmarkt bevorderen.
De ontwikkelaar ziet dat eisenpakket niet zitten. Dus deed wethouder John Vos (WSP) woensdag het verzoek aan de raad om enige flexibiliteit te betrachten. "Als ik nou eens niet alle, maar zoveel mogelijk van die punten probeer binnen te halen", luidde zijn voorstel. De meerderheid gaat daarin mee, bang om het woonproject te verliezen. Wat meteen de vraag opwerpt wie hier nu eigenlijk de kaders stelt: de raad of de ontwikkelaar? "Wie betaalt bepaalt", schreeuwt oppositiepartij CDA moord en brand. Vos zegt het gesprek vol vertrouwen aan te gaan met als doel de ontwikkelaar én de raad tevreden te stellen. Tenminste: zo tevreden mogelijk.