IJsmeester Jonathan Sas van Nelis' IJssalon.
IJsmeester Jonathan Sas van Nelis' IJssalon.

200 bloembakken en vele andere zomercijfers

Getallen; wij van de redactie kunnen er geen genoeg van krijgen. Over de zomer valt zonder moeite lyrisch te schrijven, maar het leek ons leuk om te kijken of de zomer in Weesp ook in cijfers te vatten is. Wij informeerden bij ondernemers, instanties en burgers en al snel vlogen de getallen ons om de oren.

200

uitbundig bloeiende hanging baskets vol petunia's hangen er in Weesp aan lantaarnpalen en bruggen. Dit vloeit voort uit het project Weesp Bloemenstad in 2007, dat als doel had Weesp letterlijk op te fleuren. De gemeente betaalt het, Huyskweker Vechtwijck levert en regelt het. Kweker Jos van der Wurff vertelt dat een medewerker twee keer in de week rondrijdt - meestal op maandag en donderdag - om alle bloembakken water te geven.

36

smaken verkoopt Nelis' IJssalon. De vijf populairste zijn:
1. Nelis' Roomijs
2. Aardbei
3. Salted Caramel
4. Mango
5. Hazelnoot
Nelis' Roomijs staat met stip op 1. Die smaak verkoopt zelfs twee keer zo goed als de nummer 2 van de top 5. Nieuw dit jaar is Bueno-ijs, ook die smaak loopt als een tierelier.

68

hotelkamers heeft hotel Hart van Weesp. Daar komen half september nog eens 5 studio's bij - in het naastgelegen voormalige theaterpand. Het hotel wordt vooral geboekt door gasten uit het buitenland. Er komen veel Britten en Duitsers, maar er verblijven ook weleens inwoners van meer exotische oorden zoals Saoedi-Arabië in het hotel, zo laat uitbater Peter Jansen weten. De gemiddelde verblijfsduur is drie dagen. Het driesterrenhotel heeft een score van 7.3 op Zoover.nl.

Hotel Hart van Weesp telt 68 kamers, een gast blijft er gemiddeld 3 dagen

45

fietsen verhuurt Fietsspecialist Oldenburger gemiddeld op een zonnige zaterdag in de zomer. Dat gaat voor een deel om zogenoemde ov-fietsen (waarmee treinreizigers het laatste stuk naar hun bestemming afleggen), maar ook om dagjesmensen uit binnen- en buitenland die op de fiets Weesp en omgeving willen ontdekken.

110

zitplaatsen heeft taveerne De Schalkse op het populaire terras aan de Vecht. Binnen staan 34 stoelen, het terras is dus qua zitplaatsen drie keer groter dan het restaurant. Het is de hele dag door een komen en gaan van terrasjesmensen, met een piek tijdens de lunch en in de namiddag rond borreltijd. Eigenaar Erwin Woldendorp ziet een toename in de vraag naar speciaalbieren en 0%-bieren. Ook Spritz en gin-tonics zijn populair. Wie na het borrelen besluit om een vorkje te prikken, bestelt meestal een carpaccio XL. De spareribs staan op plaats twee, de saté staat op nummer drie.

2

keer smeren per dag, is het dringende advies van Bob van Rheenen van Natuurdrogist Dio Van Rheenen. Niet alleen in een warm land, maar ook gewoon in je tuin of op je balkon in Weesp. Ook als je niet snel verbrandt moet je na twee of drie uur nog een keer insmeren met zonnebrandcrème, bij voorkeur factor 30. "Maar eigenlijk is het sowieso beter om niet langer dan drie uur per dag in de zon te zitten en ik zou ook willen adviseren om tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op te zoeken." Naast zonnebrandcrème zijn ook de antimuggenmiddelen, anti-jeukmiddelen en diarreeremmers momenteel niet aan te slepen bij Van Rheenen. Volgens de drogist is het echter het beste om in het geval van diarree je lichaam zijn werk te laten doen. "Als je moet reizen kan ik me voorstellen dat je een tabletje neemt, maar het is beter om de natuur zijn gang te laten gaan zodat het virus je lichaam uit kan."

50

kilo Black Angus-hamburgers verkoopt slager Maarten van Donk met gemak op een weekenddag met mooi barbecueweer. Op nummer twee van zijn bbq-top 3 staat de kipdijsaté. De varkenshaasspies met knoflookmarinade staat op drie. Wie geen zin heeft om zelf de barbecue aan te steken, kan deze bestsellers bestellen tijdens een bezoek aan café Toeters & Bellen. Dan krijg je er frites bij. Maarten hoort en ziet mensen in zijn winkel vaak twijfelen over de hoeveelheid vlees die ze nodig hebben voor een bbq. Zijn stelregel is: als je ook salades en stokbrood op tafel zet, zijn vier stukken vlees per persoon meer dan genoeg: "Reken maar uit: gemiddeld eten we bij een avondmaaltijd 1,5 ons vlees. Vier stuks barbecuevlees zijn samen goed voor 4 ons. Dat is zat. Wil je toch meer variatie, kies dan voor ons tapas-bbq-pakket. Dat zijn zes wat kleinere stukken vlees, echt een aanrader!"

120

bootjes varen er op een zomerse dag door Weesp, zo laat de gemeente Weesp weten. De ambtenaar komt meteen met een ander leuk cijfer op de proppen: Twee keer per week wordt er in de zomer door 12 mensen gebruikgemaakt van het arrangement 'Dagje Historisch Weesp met rondvaart' dat Weesp Marketing in samenwerking met Museum Weesp aanbiedt. Dat betekent dat elke week 24 personen genieten van een lunch bij 't Helletje, een stadswandeling, een museumbezoek, een proeverij van Weesper specialiteiten, een vaartocht met De Vuurlinie en een afsluitende consumptie met bitterbal bij 't Helletje. En dat voor een all-inprijs van € 39,- per persoon.

40

jaar geleden, in september 1978, bood het stadsbestuur de inwoners van Weesp een groot feest aan ter gelegenheid van de restauratie van de sluis en de bruggen in het centrum van de stad. Een traditie was geboren. Ondanks dat het vanwege een gebrek aan vrijwilligers soms kielekiele is, viert Weesp nu nog steeds het laatste volle weekend van augustus het Sluis-en-bruggenfeest. Drie dagen lang zijn er tal van leuke dingen te doen in de stad: van een braderie en livemuziek bij de horeca tot kinderactiviteiten en ludieke wedstrijden. Dit jaar wordt het feest gehouden van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 augustus.

44

dagen duurt de zomervakantie van de scholen, inclusief het weekend voor de eerste officiële vakantiedag op maandag 23 juli. Maandag 3 september beginnen de scholen weer.

De hanging baskets krijgen twee keer per week water.
Taveerne De Schalkse heeft een terras aan de Vecht.
Hotel Hart van Weesp krijgt er vijf studio's bij.
Maarten van Donk in zijn slagerij aan de Nieuwstraat.
Weesp is populair onder de bootjesmensen.
Henk de Kruijk van Fietspoint Oldenburger.
Het is de komende weken stil op de schoolpleinen.
S&B-feest 2017 met Glennis Grace.
Bob van Rheenen van Natuurdrogisterij DIO.