De gemeenschappelijke woonkamers zijn ruim zodat de bewoners ook plek hebben om op zichzelf te zijn.
De gemeenschappelijke woonkamers zijn ruim zodat de bewoners ook plek hebben om op zichzelf te zijn.

Laatste nieuwe woning De Hogeweyk bijna klaar voor bewoners

De uitbreiding van verpleeghuis De Hogeweyk nadert zijn voltooiing. De vierde woning wordt volgende maand opgleverd. Wij mochten al even binnen kijken.

WEESP Het leefstijlconcept waar De Hogeweyk om geprezen wordt, kent ook een keerzijde: een flinke wachtlijst. Daarom was er behoefte aan uitbreiding. Vier nieuwe woningen heeft het verpleeghuis erbij, samen goed voor 28 eenpersoonskamers. Drie worden er al bewoond en de vierde woning is ook bijna af.

Terwijl we naar de vierde woning lopen, wijst Koen Heijdra naar de fraaie tuin onder ons. De nieuwe locatiemanager is blij met het uitzicht vanuit zijn werkkamer. Hij is niet de enige, op de balkons genieten de bewoners van de zon, het groen en het geroezemoes van het terras van restaurant De Hogeweyk, waar mensen zijn neergestreken voor een drankje.

Heijdra heeft als waarnemend compagniecommandant veel ervaring op het gebied van het werken met en coachen van grote groepen mensen en het managen van materieel en logistiek. "Na het leger heb ik diverse logistieke functies in het bedrijfsleven gehad, maar tien jaar geleden ben ik overgestapt naar de zorg omdat ik dacht dat dat me gelukkig zou maken. Dat was ook zo." Sinds een half jaar werkt hij voor Vivium. Mieke Spronk werkt al 19 jaar bij Vivium en coördineerde de verhuizing van de nieuwe bewoners. Trots zwaait ze de deur van de woning open. "Ruim hé? We vinden het belangrijk dat de bewoners ook in de gezamenlijke woonkamer de kans krijgen om op zichzelf te zijn. Natuurlijk is het gezellig om met zijn allen om de tafel te zitten - dat stimuleren we ook - maar als iemand liever wat anders doet of een rustiger plekje wil, dan kan dat hier wel." Ze legt haar hand op het aanrecht. "Die grote open keuken is ook fijn. Er zijn bewoners die graag helpen bij het koken en doordat de keuken open is krijgt de rest van de groep het gerommel van de potten en pannen ook mee. Geluiden die bijdragen aan een huiselijk gevoel." Heijdra vertelt dat de vierde woning eigenlijk de leefstijl 'Goois' zou krijgen maar dat met het oog op de wachtlijst is gekozen voor 'cultureel': "Het is makkelijker om in deze fase zo'n beslissing te nemen dan dat we de woning later moeten omkatten." De andere leefstijlen zijn 'stads' en 'huiselijk'.

Levendigheid

De twee lopen door naar de gang met de slaapkamers en de doucheruimtes. De deuren zitten echter op slot. Na een kar met gereedschap te hebben afgezocht naar iets om een van de kamers mee open te kunnen draaien, besluiten ze toch maar de onderhoudsdienst te bellen. Die is er binnen een paar minuten. Ook de slaapkamer is ruim. Het bed staat er al maar verder is er nog ruimte om een meubelstuk van thuis neer te zetten. Spronk: "Dat is een bijkomend voordeel van de nieuwe eenpersoonskamers; een gevolg van kabinetsbeleid om ouderen meer privacy te geven. Hierdoor is er meer plek voor eigen spullen, hoewel sommigen misschien toch liever met iemand op de kamer waren gebleven." Na een blik in een van de grote doucheruimtes ("Een eigen badkamer heeft geen zin, aangezien we de bewoners een voor een helpen bij het douchen"), lopen we weer over de loopbrug buiten. De vijf zit in de klok en de zon schijnt. Een echtpaar zit met hun (schoon)moeder aan een glas wijn. Een tafel verderop bestellen drie jongens een koud biertje. Als ze bij iemand op bezoek zijn, hebben ze die persoon niet mee naar buiten genomen. "Mijn vriendin werkt hier", verklaart een van de jongens. "We kwamen haar even gedag zeggen en besloten toen meteen een terrasje te pakken." Zo ziet Heijdra het graag. "Om twee redenen: omdat de bewoners in de Hogeweyk de dingen kunnen blijven doen die ze altijd graag deden, zoals een drankje op het terras. Maar ook omdat steeds meer mensen de gezelligheid van de Hogeweyk ontdekken, wat de levendigheid ten goede komt. De aanschuiftafel op woensdag doet het bijvoorbeeld ook goed. Dan kun je hier voor slechts € 7,50 een heerlijke daghap eten. Aanrader!"

De Hogeweyk is nog op zoek naar enthousiast personeel. Kijk op vivium.nl voor de vacatures.

'Hier kunnen mensen blijven doen wat ze altijd graag deden'
Het mooie weer van deze zomer versterkt het wijkgevoel.
De fraaie binnentuin wordt bijgehouden door tuinmannen en vrijwilligers.