Er wordt vijf maanden gewerkt aan Van Houtenlaan en de Groeneweg. Wat moet er allemaal gebeuren?
Er wordt vijf maanden gewerkt aan Van Houtenlaan en de Groeneweg. Wat moet er allemaal gebeuren? Foto's: André Verheul

21 weken werken aan 280 meter straat

Waarom duurt het 21 weken om 280 meter straat te vernieuwen? Het antwoord gaat schuil in de cijfers van de nieuwe entree van het Weesper centrum.

WEESP Dat de Van Houtenlaan en de Groeneweg een fraaie nieuwe bestrating zouden krijgen, verleidde ons ertoe om in april te schrijven dat het stadhuis 'een oprijlaan van allure' zou krijgen. De gemeente toepte over dit door het project 'As van Allure' te dopen. "Dit wordt iets op trots op te zijn. Hiermee verbeteren we de uitstraling en leefbaarheid", stelde wethouder Léon de Lange.

Als we de mooie benamingen weglaten, zien we een straatje van nog geen 300 meter waar maar liefst 21 weken met tien tot twintig mensen tegelijk aan gewerkt moet worden. What's happening?
Het is toch wel een ingrijpend klusje, leren we uit gegevens van de uitvoerder. Zo wordt het riool vernieuwd. Maar dat ligt heel diep (zo'n 3,5 meter onder de rijbaan) en dat maakt het bewerkelijk. Het gemengd rioolstelsel (1 buis) wordt vervangen door een gescheiden stelsel (2 buizen). Daar komt ook bodemsanering bij kijken met archeologische begeleiding vanwege de potentiële bodemvondsten. Door al het gegraaf moet er twee keer zoveel funderingsmateriaal worden teruggebracht om het zaakje stevig te houden.
Het to-do-lijstje van de uitvoerder:
Verwijderen straatmeubilair 51 stuks; verwijderen van openbare verlichting 23 stuks; verwijderen bomen 33 stuks; verwijderen oude bestrating 5395 m2; slopen van wegfunderingen 693 m3; uitvoeren van grondwerken 7800 m3; verwijderen van riolering en kolken/putten 300 m; aanbrengen van riolering en kolken/putten 648 m; aanbrengen van wegfunderingen 1404 m3; aanbrengen nieuwe bestrating 4925 m2; aanbrengen van straatmeubilair 79 stuks; aanbrengen van openbare verlichting 35 stuks; planten van bomen 36 stuks.
De straatmakers hoeven niet het hele stuk, op hun knieën zittend, steentje voor steentje in elkaar te tikken. Er wordt een machine ingezet die de klinkers als een tapijt op de rijbaan legt. Op de Nieuwstad hebben we dat ook al gezien.

Er gaan 33 bomen weg en daar komen er 36 voor terug.
Er komt 648 meter riolering onder de straat, twee keer zo veel als er lag.