Even het schoolplein op en het gezin heeft een zak vol zwerfafval opgeraapt.
Even het schoolplein op en het gezin heeft een zak vol zwerfafval opgeraapt.

'Doe eens iets aan dat zwerfafval in Weesp!'

Erica Verhoef ergert zich al heel lang aan het vele zwerfafval in Weesp. Zij vroeg er aandacht voor in de gemeenteraad en dat maakte heel wat los.

WEESP 'Doe eens iets aan al het zwerfafval in Weesp', zei Erica Verhoef tegen de gemeenteraad en die gaf dat weer door aan de wethouder. Zelf is Erica trouwens ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken.

"Ik las eens ergens dat als iedereen iedere dag drie stukken zwerfafval opruimt, de wereld schoon zou zijn. Dus dat doe ik, en mijn man en kinderen ook. Daarnaast zorgen we er thuis voor om zo min mogelijk afval te produceren. Bijvoorbeeld door alleen te kopen wat we nodig hebben en geen eten weg te gooien." Om ook anderen enthousiast te krijgen om al dat zwerfvuil aan te pakken blijkt een stuk lastiger. In het voorjaar startte Erica een actie van 'Supporter van Schoon'. "Helaas kregen we geen respons op de oproep om mee te doen." Dat het geen overbodige luxe was, bleek wel: "Mijn man, kinderen en ik raapten in een uur tijd zes vuilniszakken vol troep op van de schoolpleinen bij de Singelscholen, de sloot en de grasveldjes."

Dat Erica niet de enige is die zich druk maakt over de troep op straat, én bereid is er ook iets aan te doen, bleek wel uit reacties die bij het WeesperNieuws binnenkwamen afgelopen week. Liora Splint stuurde bijvoorbeeld foto's uit de Sportparklaan en de E. du Perronstraat. Zij ruimt daar regelmatig de rommel op die wordt achtergelaten op de picknickplaats.

Eén prullenbak

Allemaal heel mooi, maar Erica vindt dat ook de gemeente meer zou moeten doen. "Op het gloednieuwe Stationsplein zie ik maar twee prullenbakken en die lopen regelmatig helemaal over. We willen Weesp zo graag op de kaart zetten, maar wat moeten toeristen wel niet denken als ze hier met de trein aan komen? Ook langs fiets- en wandelpaden, in de berm van de Provincialeweg, bij de scholen en in de sloot zie je veel zwerfvuil. Ik zie nooit een veegwagen en ook zelden gemeentemedewerkers om de boel schoon te houden."
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Erica al eens aandacht voor het probleem in een Politiek Café. Hawre Rahimi van de VVD hield zich aan zijn belofte van toen om er iets mee te doen en diende een motie in om aan te sluiten bij het programma LAZ (Landelijke Aanpak Zwerfafval). Vanuit de gemeenteraad kreeg Erica volop bijval, vooral van de oppositie. Jan Renzenbrink van het CDA riep richting het stadsbestuur: "Doe eens iets aan de wekelijkse vuilnisbelt in het centrum. We praten veel over toerisme, maar de binnenstad is op sommige momenten alleen voor de katten en de ratten." Volgens wethouder Maarten Miner is een plan van aanpak voor de preventie van zwerfafval in de maak. Over de LAZ vertelde hij dat de gemeente een aanvraag voorbereidt voor 2019 en (met terugwerkende kracht) voor 2018. Daarmee zou de gemeente 22.500 euro per jaar kunnen krijgen om het zwerfafval aan te pakken. Geld dat vooral is bedoeld voor publiciteitscampagnes om zwerfafval te voorkomen. Erica is benieuwd. "Mooie plannen, maar ik hoop dat de gemeente ook zelf meer, en zichtbaarder, gaat opruimen."