Zeer warm, zonnig, in het weekeinde kans op onweer

Een landelijke hittegolf is onvermijdelijk deze week. Een uiterst standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving krijgt een verbinding met een reusachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland en Scandinavië. Met een naar oost ruimende wind zindert de temperatuur naar volop tropische waarden. In het weekend is onweer mogelijk, gevolgd door een tijdelijke afkoeling.

Donderdag en vrijdag

Het hoogtepunt van de hittegolf wordt donderdag en vrijdag verwacht. Het is op beide dagen zonnig. Met een zwakke tot matige wind tussen noordoost en zuidoost zindert het kwik donderdag naar zo'n 32 à 33 graden. Vrijdag wordt de heetste dag met een maximum van 34 à 35 graden. Ook de nachten zijn ronduit zwoel met een minimum van omstreeks 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het drukkend warm met een maximum van 32 à 33 graden. Het is zonnig maar er ontstaan stapelwolken. In de loop van de dag is een onweersbui mogelijk. De naar noordwest gedraaide wind brengt zondag lichte afkoeling tot circa 26 graden. De zon schijnt met lokaal kans op onweer. Na het weekend blijft het (zeer) warm zomerweer met soms kans op onweer.

Weetje

Als het op KNMI-hoofdstation De Bilt minstens vijf dagen achtereen meer dan 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven 30 graden, is er sprake van een landelijke hittegolf. De langste hittegolven waren die van augustus 1975 (18 dagen), juni/juli 1976 (17 dagen), juli 2006 (16 dagen) en augustus 2003 (14 dagen). Op 19 juli 2006 werd het bijna 36 graden.