Een minuut eerder was de Vecht vrij, nu varen er ineens vier boten tegelijk langs de zwemmers.
Een minuut eerder was de Vecht vrij, nu varen er ineens vier boten tegelijk langs de zwemmers. Foto: André Verheul

Een minuut later varen er 'vanuit het niets' vier boten tegelijk langs

De burgemeester roept op om niet te zwemmen bij de Groene Punt. Het is gevaarlijk.

Vervolg van pagina 1

Burgemeester Van Bochove en waterbeheerder Waternet zijn al langer in gesprek over het zwemmen in de Vecht en de gevaarlijke situaties die dat oplevert. Kunnen er geen borden komen om schippers voor de zwemmers te waarschuwen? De burgemeester legt uit dat dat niet kan: waarschuwen voor zwemmers zou het zwemmen in de Vecht legitimeren. Wel komen er borden waarmee schippers wordt opgeroepen voorzichtig te varen: het is een praktische tussenoplossing. Structurele maatregelen zijn lastig, zegt Van Bochove. Het afsluiten van de Groene Punt sluit hij niet uit, maar vooralsnog vertrouwt hij op zijn oproep en het gezonde verstand. "De verantwoordelijkheid ligt primair bij de zwemmers en in veel gevallen dus bij de ouders van de kinderen die er zwemmen. Spreek er thuis over. Je moet er toch niet aan denken dat je tegen zo'n schroef komt."

Clandestien zwemparadijs

Je zou de oproep van de burgemeester betuttelend kunnen noemen. Of indekken van ambtswege. Want er wordt al generaties lang gezwommen in de Vecht en de zwemmers kijken heus wel uit. Maar toch. Wie even een half uurtje toekijkt bij het clandestiene zwemparadijs begrijpt wat de burgemeester bedoelt. Gisteren zagen wij drie groepjes kinderen plezier maken in het water en soms ook onder water. Op dat moment waren er geen boten, maar nog geen minuut later voeren er 'uit het niets' vier boten tegelijk langs. De Vuurlinie was er een van. De zwemmers hadden amper oog voor deze veranderende situatie: druk als ze waren met hun waterplezier. Een ander voorbeeld: vorige week schoot een jongen vanaf de Groene Punt zijn bal de Vecht over, zijn vriend dook het water in om die bal aan de overkant op te halen. In plaats van te wachten, zwom de knaap met bal tussen de varende boten door. De bemanning tuurde nerveus over de railing. Niet alleen de burgemeester, veel meer mensen houden hun hart vast bij het zien van dit soort taferelen bij de Groene Punt. "Recreëren op de Groene Punt is prima, maar spring niet in het water", zegt Van Bochove andermaal

Waar dan wel?

Maar waar kan dan wel veilig verkoeling worden gezocht? Het formele antwoord is: op officiële zwemplekken. De dichtstbijzijnde zijn de Gaasperplas, de Spiegelplas en Muiderberg (zie www.zwemwater.nl). Weesp kent geen officieel zwemwater, dus andere populaire zwemplekken, zoals de Nieuwe Achtkant (Ossenmarkt) en de molens aan de Utrechtseweg, zijn ook illegaal en in dit drukke vaarseizoen niet zonder gevaar. In Weespersluis komt een stadsstrand met officieel zwemwater. Maar dat duurt nog een paar jaar.

Strand Zuidoever aan de Gaasperplas is wel een officiële zwemplek.