Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse
Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Her en der

Afgelopen week ben ik elke dag minstens een keer in de Vecht gesprongen. Ik zou nu de veelgebruikte cliché kunnen gebruiken: 'gewoon omdat het kan'. Want de Vecht is lekker dichtbij en er zijn genoeg plekken waar je even het water in kan springen. Maar die dagelijkse duik – soms wel meerdere keren per dag – was meer noodzakelijk dan optioneel. Ik moest echt afkoelen! Het zal je namelijk niet ontgaan zijn dat er een hittegolf was. De retorische vraag die ik afgelopen week het meest heb gehoord, was dan ook: 'Pfff wat is het warm hè?'

Om oververhitting te voorkomen is een duik in de Vecht zeer effectief. Het hoeft niet lang te duren: even plonsen en er weer uit. Dit mag gerust in je ondergoed wat mij betreft, of in je sportkleren als je toch al helemaal bezweet bent. Ik kan het dan ook iedereen aanbevelen. Maar Waternet is het niet met me eens. Want er zit 'her en der' blauwalg in de Vecht. Zwemmen is op eigen risico.

Blauwalg? Oei. De eerste vraag die me na het lezen van dit bericht bezighield ging over het 'her en der'-gedeelte van de blauwalg. De Vecht is 42 kilometer lang. Waar is 'her en der'?! Vervolgens moest ik even opzoeken welke afschuwelijke ziektes je ook al weer van blauwalg kon krijgen. Een klein rondje op het wereldwijde web leerde me dat jeuk, diarree en overgeven mogelijke gevolgen kunnen zijn van zwemmen in water met blauwalg. Klinkt niet fijn.

Ik ben even 'her en der' gaan rondvragen in mijn kennissenkring: is er ooit iemand serieus ziek geworden door blauwalg? Nee, niemand. En kende iemand misschien iemand die wellicht een blauwalg-ziekte heeft gehad? Nee, ook niemand.

Dus ik heb een besluit genomen. Zolang de blauwalg-dreiging slechts 'her en der' is en zolang er een hittegolf is, neem ik gewoon af en toe een verfrissende duik in de Vecht. Op eigen risico ja, rustig!! En dan beloof ik dat ik 'her en der' vermijd, en alleen zwem op de andere plekken. Hopelijk krijg ik geen jeuk 'her en der'.