Bij de opening: directeur Sieneke Bult en andere medewerkers van Abbott met burgemeester Bas Jan van Bochove.
Bij de opening: directeur Sieneke Bult en andere medewerkers van Abbott met burgemeester Bas Jan van Bochove. Foto: Abbott / Koopmanschap

Abbott opent nieuwe medicijnfabriek in Weesp

WEESP Abbott opende vorige week een nieuwe fabriek op het terrein in Weesp. In deze fabriek wordt de grondstof dydrogesteron voor medicijnen gemaakt. Investeringskosten: 80 miljoen dollar (circa 70 miljoen euro).

De wereldwijde vraag naar de medicijnen die gemaakt worden van de grondstof dydrogesteron is zo groot dat Abbott de productie in Weesp uitbreidt. Daarmee blijft Abbott naar eigen zeggen de grootste fabrikant van het middel ter wereld.

De dydrogesteron die in Weesp wordt geproduceerd, wordt elders verwerkt in tabletten. "We zien een toenemende vraag naar dydrogesteron in snelgroeiende landen zoals China, India en Rusland", zegt Sieneke Bult, directeur van Abbott in Weesp. "Een van de geneesmiddelen die we hier in Weesp met dydrogesteron produceren is levensreddend. Het heeft al een blijvende impact gehad op het leven van miljoenen vrouwen wereldwijd doordat het hen helpt zwanger te raken en te blijven." Naast dydrogesteron produceert Abbott nog twee andere producten in Weesp: Duphalac (lactulose) en Influvac (griepvaccin).

Een dergelijke investering van (in dit geval) een Amerikaanse firma in ons land, houdt ook het kabinet bezig. Minister Wiebes van Economische Zaken is er blij mee. "Buitenlandse bedrijven en hun investeringen zijn belangrijk voor ons land. Dankzij hen hebben 1,4 miljoen Nederlanders direct of indirect een baan. Ik ben dan ook blij dat Abbott kiest voor een uitbreiding van haar medicijnproductie in Nederland."

En er is meer nieuws. Dankzij een investering in groene waterkrachtenergie is de CO2-uitstoot in 2017 op het Weesper Abbott-terrein met ruim 50% verminderd, aldus het bedrijf.