De bewoners die actief mee dachten over het nieuwe stationsplein aan de koffietafel met wethouder Astrid Heijstee.
De bewoners die actief mee dachten over het nieuwe stationsplein aan de koffietafel met wethouder Astrid Heijstee. Foto: Ingrid Voet

Op de koffie met de wethouder op het nieuwe Stationsplein

WEESP Om te vieren dat het werk aan het nieuwe Stationsplein nu echt klaar is, werden de bewoners maandagmorgen op het plein getrakteerd op een bakje koffie en een gebakje.

Aan picknicktafels praatten de bewoners bij met wethouder Astrid Heijstee en betrokken medewerkers van de gemeente. Over het algemeen klonken er tevreden geluiden aan de koffietafel. De bewoners zijn vooral blij dat er meer groen is en dat gras is vervangen door planten. Zo blij, dat ze het nieuwe groen ook zelf water geven in deze droge periode. "Het beeld komt nu ook veel beter tot zijn recht", merkt een bewoner op. Bewoners vinden de twee afvalbakken die nu op het plein staan, te weinig. Ze lopen regelmatig over, zelfs op deze maandagmorgen al. Dat wordt snel verholpen, vertelt de projectleider. "Er staan vier afvalbakken in het plan, maar we wachten op de levering, ze waren niet op voorraad. De twee die er nu staan, hadden we al." Dat de brede stoep aan een kant van het plein blijkbaar uitnodigt om op te fietsen, daar is niet direct iets aan te doen. Eén ding vinden bewoners heel jammer: dat de bussen niet naar de achterkant van het station verhuisd zijn. "Op termijn is dat wel de intentie", geeft Heijstee aan. "Maar we moeten eerst afwachten hoe het wordt na de spoorverbreding die in de planning staat."

Heijstee merkt op dat het vooral kleine dingen zijn, die de bewoners nu nog voor verbetering aandragen. "Ik ben blij dat de bewoners over het algemeen tevreden zijn. Wij kunnen het wel bedenken, maar zij wonen hier. Bewoners hebben actief meegedacht, ook bewoners van het oude Stationsplein. Voor een deel is het ook wennen. Zo geven bewoners aan dat het nogal steil is om met de fiets de weg op te gaan die ook bestemd is voor wegbrengers en taxi's. Dat klopt. Bij het ontwerp hebben we prioriteit gegeven aan het belang van het langzame verkeer. Die drempel moet auto's afremmen." Ook bij de aanleg van de zebrapaden, met name het extra zebrapad op het Herensingel is vooral aan de voetgangers gedacht. "Ik hoor nu dat automobilisten vaker moeten stoppen, ook dat zal moeten wennen."