De Nieuwe Achtkant is een pracht locatie voor een afgebakend zwemgedeelte, maar de vraag is of het daar ooit van komt.
De Nieuwe Achtkant is een pracht locatie voor een afgebakend zwemgedeelte, maar de vraag is of het daar ooit van komt.

Zwemmen kan, maar niet in vaargeul

Zolang het scheepvaartverkeer niet wordt gehinderd, kun je gewoon zwemmen in de Vecht.

WEESP Sinds vorige week handhaaft Waternet strenger op de Vecht, met name op scheepvaartverkeer. Afgelopen periode zijn als gevolg hiervan meer boetes uitgeschreven aan bestuurders van boten die zich niet aan de vaarregels houden.

Mensen die binnen de vaargeul zwemmen, zijn recent niet geverbaliseerd, ook al omdat er momenteel in de Vecht vanwege blauwalg amper wordt gezwommen. Handhaven op zwemmen gebeurt op meerdere manieren. "Kinderen tot twaalf jaar spreken we streng toe en dat helpt doorgaans. In de leeftijdscategorie daarboven waarschuwen we ook en kunnen we boetes uitschrijven, maar dat zijn er op jaarbasis niet veel", laat de woordvoerster van Waternet weten. "Binnen de vaargeul is het gewoon gevaarlijk, want zwemmers zijn niet goed te zien door schippers. Bovendien kunnen aanvaringen ontstaan doordat boten opeens uitwijken. Daar handhaven we dus wel. En dat geldt ook voor springen vanaf bruggen en sluizen."
Zwemmen buiten de vaargeul is een ander verhaal. "Aan de zijkanten van de Vecht handhaven wij niet, tenzij de scheepvaart wordt gehinderd", maakt de woordvoerster van Waternet duidelijk. Dit betekent concreet dat op een aantal populaire plekken wel een duik kan worden genomen, zoals bij de molens, het speelveldje op de hoek Utrechtseweg/Lage Klompweg en bij het 'baaitje' bij het bastion Nieuwe Achtkant. Strikt genomen mag het niet, maar niemand spreekt je erop aan. En het is natuurlijk op eigen risico.

Mogelijkheden

De vraag is dan of dit geen mogelijkheden biedt. Met name het water bij de Nieuwe Achtkant is een pracht locatie voor een afgesloten zwemgedeelte, ook al omdat je hier makkelijk het water in en uit kunt lopen. Het enige vaarverkeer hier heeft als bestemming jachthaven de Zeemeermin. De gemeente kan dit regelen via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV), maar dit zit er op dit moment niet in. "Op dit moment is er geen sprake van dat er een zwemlocatie wordt aangewezen", zegt een woordvoerster van de gemeente. "Dat is een politieke afweging en die wordt zeker niet op korte termijn genomen."

Een trap waarmee je eenvoudig het water in en uit kunt, maakt zwemmen bij de Groene Punt extra aantrekkelijk.