Ook dit zou een reden kunnen zijn om even de Fixi-app te openen en een melding te doen.
Ook dit zou een reden kunnen zijn om even de Fixi-app te openen en een melding te doen.

De onderhoudsploeg van de gemeente heeft het er maar druk mee

Losliggende stoeptegels en andere klachten over de openbare ruimte kun je kwijt via Fixi. Een kleine rondgang door de Fixi-kaart van Weesp.

WEESP "Langs de Korte Stammerdijk staan blauwe bankjes. Deze zijn alle vier losgetrokken uit de grond. Dit is al zo sinds zaterdag. Zeker, gezien alle bootjes die hier aanmeren, en wandelaars en fietsers die er gebruik van maken, geen pluspunt voor de gemeente Weesp. Hoop dat het zo snel mogelijk hersteld wordt."

Het is een van de vele meldingen die oplettende inwoners van Weesp doen via de Fixi-app. Al die klachten komen binnen bij de zes man sterke onderhoudsploeg van de gemeente Weesp, die er een dagtaak aan heeft om de meldingen na te lopen en de klachten af te handelen. Wat soms toch nog iets anders is dan oplossen. Zo is een melding over een terugkerende molshoop in een plantsoen aan de Marsmanstraat ("waardoor stoep gevaarlijk verzakt, wonen zeer veel ouderen, tevens zeer slecht onderhoud na grasmaaien, steeds gras op de stoepen waardoor gladheid en wildgroei van onkruid"), wel afgehandeld maar kennelijk niet opgelost. Want een maand later laat de melder weten: "Niets gedaan, gevaar is er nog steeds. Wel weer gemaaid. Molshopen plat en nu weer zichtbaar. Doorgeven dat het gemeld is prima, maar dan ook aangeven wanneer het gemaakt wordt." Fixi kun je ook gewoon op je internetbrowser raadplegen. De plattegrond van Weesp staat vol met druppels, elke druppel is een melding. De kleur geeft de status aan: rood is gemeld, oranje is in behandeling en groen is afgehandeld.

Op het moment dat wij de kaart bekijken, zien we meer dan honderd druppels waarvan de meeste groen zijn. We klikken lukraak wat druppels aan en zien de meldingen die erbij horen, soms met handige foto. Vlak voor het stadhuis: een paaltje omver gereden. Kikkenstraat: stoep is verzakt. Nieuwstad: fiets in het water. Ossenmarkt: openbare verlichting stuk. We beginnen al medelijden te krijgen met de onderhoudsploeg, die er allemaal achteraan moet.
De nieuwste melding komt uit de Slijkstraat, waar enkele klinkers en een deel van de regengoot zijn verzakt. Wat opvalt is het aantal druppels in de gloednieuwe straten van het Leeuwenveld. Veelal meldingen van nu al kapot gereden bestrating (dat heb je met al die verhuiswagens in de wijk). Er komen niet alleen klachten binnen, ook suggesties. Zo laat een bewoner van het Thom Posthumahof weten het heel fijn te zullen vinden als de gemeente op de openbare plek voor het meertje wat openbare bankjes zou kunnen plaatsen en prullenbakken voor afval. Terug naar de Stammerdijk. We hebben het gecheckt: de losgetrokken bankjes zijn keurig gefixt.

De meldingen druppelen van alle kanten binnen.