Wie zou de dame zijn die op de lithosteen geportretteerd is?
Wie zou de dame zijn die op de lithosteen geportretteerd is?

De steen die nooit verkocht had mogen worden, is terecht

WEESP De steen met het portret erop die per ongeluk was ingebracht bij de Kringloper in Weesp, én een paar weken geleden ook verkocht was, is terecht. Eigenaresse Margot Meijer (59) uit Amsterdams is de hemel te rijk. De lithosteen, want dat is het, was gekocht door Paul Kers uit Muiden. Hij was er enorm blij mee, maar begrijpt hoe belangrijk het voor Margot was om het familiestuk weer terug te krijgen. En dus verruilde de steen vorige week weer van eigenaar.

Paul had al een paar keer in de Kringloper staan kijken bij de steen. "Ik herkende onmiddellijk dat het een bijzondere lithosteen was", vertelt hij. "Je komt dit soort dingen bijna nooit tegen en al helemaal niet in een kringloopwinkel. Bij deze steen zag ik de kwaliteit en ik heb hem gekocht." Paul deed het nodige onderzoek en maakte de steen schoon. "Omdat de lithosteen gebruikt is om afdrukken te maken, zat er oude inkt op. Ik heb er met mensen over gepraat en gegoogled. Op de steen staan ook een jaartal en handtekening, maar wel in spiegelschrift. Het jaartal heb ik kunnen lezen, de steen dateert uit 1834. De handtekening kon ik niet ontcijferen." Paul is lid van de Kunstkring Muiden en maakt zelf als amateurkunstenaar realistische aquarellen. Hij wilde nog gaan proberen afdrukken van de steen te maken. "Maar hiervoor is een speciale pers nodig en een speciale inkttechniek, dus dat was er nog niet van gekomen." De steen moet van een topkunstenaar geweest zijn, denkt Paul. "Alleen toppers konden de fluwelige afdruk, die deze steen ook geeft, uit de litho krijgen." Hij vermoedt dat de steen afkomstig is uit Duitsland, en misschien de vrouw die erop geportretteerd is ook wel. "Het is een heel sterke, kalkhoudende steensoort die in een bepaald gebied in Duitsland bij opgravingen is gevonden."

Paul was ook nog van plan om verder te onderzoeken wie de vrouw is wier portret op de lithosteen staat, maar voordat hij daarmee verder kon gaan, hoorde hij bij een bezoek aan de Kringloper het verhaal van Margot. "Medewerker Bert herkende me, ik kom heel regelmatig in de winkel, daar staan af en toe echt bijzondere dingen. Ik vond het verhaal zo aandoenlijk, dat ik besloot dat zij hem weer van mij kon overnemen."

Megapluim

Bert Wiebering van de Kringloper vindt het zelf heel gewoon. "Ik ben heel blij voor die mevrouw natuurlijk, maar ik heb niet veel bijzonders gedaan hoor, gewoon die meneer even aangesproken." Margot is ontzettend blij dat zij de steen weer terug heeft. Toen ze ontdekte dat de steen per ongeluk naar de Kringloper was gebracht, was de steen tot haar grote schrik al verkocht. Voor haar heeft de steen, zo lang ze zich kan herinneren al in de familie, grote emotionele waarde. Paul kreeg wijn en bij De Kringloper werden ze getrakteerd op taart en bloemen. "Vooral Bert ben ik heel dankbaar, die verdient echt een megapluim!"

De steen blijkt een bijzondere lithosteen
te zijn uit 1834