Bart Reindersma: kunstenaar, Zuiderzeekenner, docent én muzikant. Hier tijdens Weesp gastvrij.
Bart Reindersma: kunstenaar, Zuiderzeekenner, docent én muzikant. Hier tijdens Weesp gastvrij. Foto: Ingrid Voet

Een passie voor
de Zuiderzee

WEESP Als het de laatste maanden over Bart Reindersma ging, dan ging het over hoe hij oudejaarsnacht uit het water gered werd. Een mooi verhaal, met een goede afloop, maar Bart Reindersma is natuurlijk veel meer dan 'die drenkeling'. Kunstenaar vooral, muzikant, Zuiderzeekenner en docent.

door Ingrid Voet

Het is niet zo dat Bart niet dankbaar is voor het heldhaftige optreden van zijn redders. "Ik heb voor de tweede keer in mijn een tweede kans gekregen en die grijp ik!", zegt hij. Zoe Timmermans, Miuka Toele en Joery Blum kregen een oorkonde van de gemeente voor hun heldendaad en Bart maakte van ieder een portret met grafietstift. In het dagelijks leven maakt hij etsen in zijn atelier in Almere, in opdracht en vrij werk. Aan de wand in zijn woonschip hangen zijn eerste werken, scheepsgezichten. "Die daar is de allereerste uit 1979. Gemaakt met een droge-naaldtechniek." Officieel woont Bart in Amsterdam, maar omdat hij Weesp zo ontzettend leuk vindt, is hij meer in Weesp dan in Amsterdam aan boord van zijn 100 jaar oude scheepje, een Waalschokker. "Het is klein, maar hier heb ik alles en ik kan gaan waar ik wil en heb mijn huis altijd bij me. Is de trend niet 'tiny houses'? Daar woon ik al in."

Bart werd 65 jaar geleden geboren in Amsterdam. Door zijn ouders, die een sloep kochten en al snel met hem het IJsselmeer op gingen, raakte hij verknocht aan varen, schepen en het IJsselmeer, of meer nog: de Zuiderzee. Hij werd hovenier, maar daar lag zijn hart niet. "Op school kreeg ik drukles van de vader van Jeroen Krabbé, Maarten Krabbé. Ze zeggen wel eens: één keer drukinkt aan je handen, altijd drukinkt aan je handen. Bij een kunstenaar waar ik later tekenles had, stond een drukpersje, ik leerde de techniek en was verkocht." Het bleef een tijdlang een hobby, tot Bart na een ongeluk vanaf zijn nek verlamd in het ziekenhuis belandde. "Na een paar dagen kreeg ik ineens weer gevoel in mijn voet en nam me voor: als dit goedkomt, doe ik alleen nog maar wat ik echt wil. En dat was etsen maken." Na een half jaar revalideren kon Bart alles weer. "Ik ging etsen maken en heb nooit meer anders gedaan. Ik kocht voor 150 gulden een 100 jaar oude pers van een leerlooier, bouwde die om en maak er tot op de dag van vandaag al mijn afdrukken mee. In 40 jaar tijd heb ik 1000 verschillende etsen gemaakt, en daarvan meer dan 170.000 afdrukken gemaakt en verkocht", rekent hij uit. Zijn eigen werk heeft altijd een nautisch thema. Maar Bart maakte ook bijna 30 jaar in opdracht van het Rijksmuseum reproducties van Rembrandts met een heel speciale techniek. "De heliogravure, een techniek van rond 1860, ik heb er twee jaar over gedaan om te achterhalen hoe het werkt."

De Zuiderzee

Die liefde voor het etsen geeft Bart door aan leerlingen van basisscholen. Via Collage in Almere geeft hij les in de groepen 5 tot en met 8. "En soms zegt een kind dan: dat wil ik later ook, net als ik vroeger, heel mooi is dat." Daarnaast vertelt hij geschiedenisverhalen over de Zuiderzee. "Met film erbij vertel ik hoe bijzonder het is dat ze in die polder wonen." Bij de lessen speelt Bart ook op zijn trekharmonica. "Bestaande liedjes met teksten over de polder." Spelen doet hij trouwens vaker. Eind juni nog tijdens Weesp Gastvrij. Samen met celliste Michele Courtens geeft hij regelmatig 'Zuiderzeediners', avonden vol verhalen en muziek over de oude Zuiderzee.

'Ik wil de geschiedenis van de Zuiderzee
levend houden'

Die Zuiderzee, dat is echt een passie. Bart maakte er al boeken over, met zijn eigen prenten, en in het najaar verschijnt 'Schokland, de laatste 100 jaar van het eiland'. Daarnaast gaat Bart zich de komende tijd helemaal wijden aan een website met alles wat hij in de loop der jaren te weten is gekomen over de Zuiderzee en het IJsselmeer. Met een speciaal, digitaal en interactief programma voor scholen wil hij de geschiedenis van de Zuiderzee levend houden. "Een historisch onderwerp met de nieuwste technieken. Een link leggen tussen verleden en heden. Het wordt het project van mijn leven."

Bart maakte portretten van zijn redders.