Javier Guzman komt in maart naar de City of Wesopa.
Javier Guzman komt in maart naar de City of Wesopa. Foto: Chloé Leenheer

Theaters maken zich op voor 2018/2019: 'Een theaterseizoen vol hoogtepunten'

Weesper theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De drie verschillende theaters in de stad openen begin september een rijkelijk gevuld en gevarieerd theaterseizoen.

WEESP De City of Wesopa aan de Herengracht, Theaterpand Weesp aan de Flevolaan en Plofhuis 7 op Uitermeer... De drie theaters die Weesp rijk is, verschillen in grootte, opzet én programmering. Zo is er meer dan ooit voor ieder wat wils.

"Het lijkt wel alsof het komende seizoen alleen maar uit hoogtepunten bestaat", schrijft City-voorzitter Rob 't Hart op de website. "Het begint al met muziek. Hans Dulfer komt terug naar Weesp. En Carel Kraaijenhof met zijn bandoneon. Eric Vloeimans komt opnieuw de zaal vullen en Angela Groothuizen." Hij vervolgt: "De toneelstukken doen hier niet voor onder. Om te beginnen met 'Ma', het spraakmakende toneelstuk over dementie, gebaseerd op het boek van Hugo Borst. Daarna komt niemand minder dan topacteur Kees Hulst in ons theater met een aangrijpend stuk. En Helmert Woudenberg brengt Simon Carmiggelt weer tot leven." "Kan de cabaretprogrammering daar nog overheen?", vraagt de voorzitter zich af. Hij denkt van wel: "Wat dacht je van Martijn Koning? En de onnavolgbare en hilarische Katinka Polderman. En… niemand minder dan Javier Guzman komt voor het eerst naar ons theater!" 't Hart licht ook een tipje van de sluier op wat betreft de jeugdvoorstellingen, want hij belooft ons een nieuwe voorstelling van het lokale poppentheater Fatsnerran: De Noordwachter. Ook is er straks in de City weer maandelijks klassieke muziek op zondagochtend.

In het nieuwe Theaterpand Weesp aan de Flevolaan hebben Daniëlle Meyer en Sara Kroos meer ruimte. Die ruimte heeft geleid tot nieuwe ideeën voor volgend seizoen. "Toen ik begon, was cabaret enorm in opmars", vertelde Sara Kroos al eerder aan het WeesperNieuws. "Als je een festival had gewonnen, was je naam meteen gevestigd. Ik heb zelf nooit voor een lege zaal hoeven staan. Tegenwoordig is het veel moeilijker. Er is zoveel talent, maar het publiek kiest vooral voor grote namen. Ik voel me verplicht om die nieuwe generatie in het zadel te helpen. Daarom komen wij met 'Oude rotten, jonge appels'. Het concept: vier theatermakers op één avond; twee gevestigde namen en twee relatief onbekende talenten - binnen hetzelfde genre. Zo kan het publiek dat afkomt op Javier Guzman en Jim Speelmans eerst kennismaken met Roovers & Van Leeuwen en Farbod. En wie Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries wil zien, krijgt Lonneke Dort en Maarten van de Berg er gratis bij. Andere grote namen die meewerken aan dit project zijn Jörgen Raymann, Rayen Panday, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Angela Groothuizen en Sara Kroos zelf. Verder gaat het theater zich meer richten op kinderen. Daniëlle Meyer: "We hebben leuke voorstellingen voor peuters en kleuters, zoals Dribbel, Nijntje en Dikkie Dik. En voor kinderen vanaf 8+ zijn er maandelijkse avonden met eerst theater en daarna een disco." Ook op het programma Jubal-muziekavonden die lokaal talent de kans geven podiumervaring op te doen, spannende en intieme try-outs van onder meer Thomas Acda, Dolf Jansen, Peter Heerschop, Annemarie Jung en Jacqueline Govaert en veel eigen voorstellingen van de theaterklassen en huisgroepen.

De programmering van Plofhuis7 is nog niet helemaal rond, maar zo vertelt Joop van Wijngaarden: "Het jazzprogramma start in ieder geval op zondagmiddag 16 september met een optreden van het Michiel Buursen Trio met als speciale gast de Amerikaanse jazzzanger JD Walter. Vanaf oktober is er dan weer op elke laatste zondagmiddag van de maand een jazzoptreden." De serie lezingen start op dinsdagavond 16 oktober met een Kunstlezing over Leonardo da Vinci door kunst- en architectuurhistoricus Yvonne Hilgenkamp. In januari 2019 verzorgt zij ook nog een lezing over Caravaggio. In november 2018 is de eerste natuurlezing, ditmaal over IJsvogels door Jelle Harder, de landelijk bekende ijsvogelkenner.

wesopa.nl

theaterpandweesp.nl

'Ik voel me verplicht om die nieuwe generatie in het zadel te helpen'

plofhuis7.nl

Femke Hermans brengt voor de kleinsten Nijntje tot leven.
Paul de Leeuw komt als 'oude rot' jong talent in het zadel helpen.