Femke vindt acteren het leukste dat er is.
Femke vindt acteren het leukste dat er is. Foto: Ad Vlemmix

'Bij de City ontdekte ik hoe leuk acteren is'

WEESP Bij de jeugdtheatergroepen Citybende en MixCity ontdekte Femke Stasse (18) dat ze acteren wel heel erg leuk vond én er goed in was. Ze koos een middelbare school waar ze haar talent kon ontwikkelen en speelde al bij Toneelgroep Amsterdam junior. Binnenkort toert ze voor een Europees theaterproject met 18 acteurs uit verschillende landen een jaar lang door Europa.

door Ingrid Voet

Toen ze klaar was met haar middelbare schoolopleiding op het IVKO in Amsterdam vorig jaar deed Femke auditie bij de Toneelschool, maar werd tot haar teleurstelling niet aangenomen. Geen reden om bij de pakken neer te zitten. "Je moet zien op te vallen tussen 1000 mensen die ook auditie doen en precies op de juiste dag heel goed presteren. Dat is mij nog niet gelukt, maar ik blijf het proberen. Ik hoop dat het dit jaar wel lukt. Op zich is auditie doen altijd spannend. Als je niet wordt gekozen is dat toch vervelend, het doet iets met je ego, al weet je dat het niet persoonlijk is."

Het weerhoudt Femke er niet van om door te zetten, want acteren vindt ze het leukste dat er is. "Op het podium in de City of Wesopa bij de CityBende en MixCity was ik verkocht. Bij Maartje en Lenne was het heel veilig en vertrouwd en heb ik heel veel geleerd. En kijk waar het me gebracht heeft: Maartje wees me op Toneelgroep Amsterdam junior en daardoor ben ik daar auditie gaan doen. Nu ga ik naar Berlijn. Ik vind het gewoon heel lekker om te spelen. Je ontsnapt even uit de echte wereld, waar je wel je inspiratie uit kunt halen. Je kunt een boodschap overbrengen van iemand die dat zelf niet kan door in zijn huid te kruipen."

Femke blijft dus audities doen en speelde in de reprise van 'Kings of War junior'. Op haar vijftiende speelde ze al mee in deze voorstelling van Toneelgroep Amsterdam junior. Nu kon ze nog eens in haar rol kruipen. Ook speelde Femke in korte films van Paula van der Oest en Marit Weerheijm. "Dat was in een project waarvoor met verschillende regisseurs op één dag drie keer met hetzelfde script een korte film opgenomen werd. Ik speelde er in twee mee."

En nu staat ze voor een spannende nieuwe uitdaging. De regisseur van Kings of War, Karlijn Benthem, vroeg haar voor het project Occident. Daarvoor gaan 18 jongeren van 18 jaar uit Nederland, België en Duitsland samen op zoek naar wat Europa betekent voor deze generatie. "Wij zijn als het ware de 'erfgenamen' van Europa en gaan een voorstelling maken over hoe dat is. Het wordt geen traditionele voorstelling, maar een performance. We maken hem zelf. Het idee is dat het een feest is en dat het publiek te gast is." Met die voorstelling gaat de groep het komende jaar optreden in diverse plaatsen in België, Nederland en Duitsland. Het project wordt ondersteund door Creative Europe, een programma van de Europese Commissie waarin culturele en audiovisuele projecten gesteund worden. Binnenkort starten de eerste repetities in Berlijn. Best spannend: Femke heeft de andere spelers uit Nederland net ontmoet en met de rest van de groep maakt ze pas bij de eerste repetities kennis. "Heel spannend, kun je het vinden met een groep die je niet kent? Daarnaast ben ik in september een maand van huis, dan spelen we de première in Ternat in België. Zo lang ben ik nog niet eerder weg geweest."

'In december spelen we in de Stadsschouwburg
in Amsterdam'

Ook in Amsterdam

Femke hoopt dat het publiek dat naar de voorstelling komt kijken heel gemixt zal zijn. "Jong en oud, daar leer je het meest van als acteur." Natuurlijk hoopt ze ook dat ze bekende gezichten uit Weesp in het publiek zal zien. Dat kan best: naast Berlijn (Duitsland), Ternat en Antwerpen (België) wordt de voorstelling het komende jaar ook gespeeld in Den Haag, Groningen én de Stadsschouwburg in Amsterdam. "Heel cool om daar weer te mogen staan. We spelen daar in december, dus houd de agenda van de Stadsschouwburg in de gaten!"