Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Luizenmoeders

In deze zomertijd vieren tallozen van ons vakantie. Een paar weken vrij met, voor een aantal plaatsgenoten, een verblijf buiten Weesp. Naast vakantiestress is er dan ook vaak een portie genieten! Gezonde buitenlucht, meer bewegen, afwisseling, het kan allemaal. Tijdens vakanties komen wij vaak op andere plekken, ontmoeten andere mensen. Een beetje mooi weer. Uitrusten en toch ook uit die luie stoel. Weg van dat tv-scherm en die telefoon. Dokters adviseren dat de hele dag. In de zomer gaat het vanzelf: met een bootje varen of zwemmen in de Vecht. Een echt vakantiegevoel. Meer bewegen. Meer elkaar ontmoeten. Natuurlijk moet dat niet belemmerd worden. Dat moet juist bevorderd worden door ons stadsbestuur. Ook bij de Groene Punt. Toch?

De scholen zijn dicht. De luizenmoeders (moeders die kinderen nakijken op hoofdluis) hebben vrij. Leerkrachten rusten uit. Het is misschien wel goed te bedenken dat luizen niet uitrusten en juist vakantie vieren met veel uitstapjes. Door de nieuwe mensen die wij ontmoeten, ontstaan voor luizen nieuwe kansen. Zij wagen in de vakantieperiode vaak de oversteek naar een interessant nieuw hoofd met haar, om zich daar voort te planten. De belangrijkste doelgroep van hoofdluis: schoolkinderen. Zij worden op onze basisscholen nagekeken, maar tijdens de vakantie ontsnappen luizen op hoofden van kinderen aan deze scherpe onderzoekende blikken. Regelmatig komen moeders dan naar de huisarts met vragen of klachten.

In mijn spreekkamer zie ik in deze vakantieperiode weer regelmatig gezinnen met deze vraag. Wat zo aardig is, is dat de kinderen die mij worden getoond vaak luisvrij zijn. Geen enkele neet is er te vinden. Voor de zekerheid kijk ik dan toch ook even naar de ouders. Wat schetst mijn verbazing elke keer weer? In de lange lokken haar op het hoofd van moeders zitten nogal eens avontuurlijke luizen, die een oversteek hebben gemaakt en soms ook al eitjes (neten) hebben gelegd. De echte luizenmoeders.

Ook al jeuk op het hoofd? Wellicht zitten er verstekelingen, die daar niet thuis horen? Het is weer tijd voor luizenmoeders!