Van de lezers

Singelsloot

De Van Houtenlaan, of zoals het al werd genoemd 'As van Allure, de oprijlaan van het stadhuis' mag dan erg mooi worden, maar kijk niet om de hoek hoe de Singelsloot erbij ligt. Is dit niet nog een stukje cultureel erfgoed van Weesp? Het riet en onkruid heeft haast het fietspad bereikt. Je kan het geen sloot meer noemen. Het is meer een bak riet, er kan geen eendje meer in zwemmen. De regel voor de burger is dat als je een sloot langs je grond bezit, je die ieder jaar moet schouwen. Gelden die regels soms niet voor gemeenten? De entree van Weesp kan dan nog zo mooi worden, maar de rest is toch ook belangrijk? Het ligt er nu maar verwaarloosd bij. Ik hoop dat hier ook wat aan gedaan wordt, zodat we weer een mooie Singelsloot hebben waar de eendjes in zwemmen.
G.C. Mansvelt

Fietsers Van Houtenlaan (1)

Prachtig opgeknapt de Van Houtenlaan! Mooie grote trottoirs voor wandelaars, vriendelijke groene stroken en de 30 km-zone kan zorgen voor veiligheid en rust. Mooi om zo ons mooie stadje Weesp in te kunnen rijden. Maar hoe is het voor fietsers? Waar blijven die op het smalle wegdek waar autoverkeer uit twee richtingen kan komen? Een gemiste kans, dit had de eerste fietsvriendelijke weg in Weesp kunnen worden: een straat die primair bedoeld is voor fietsers en waar de auto's te gast zijn. Jammer. Misschien een goed idee voor de Prinses Irenelaan?
Pita Hoogendoorn

Fietsers Van Houtenlaan (2)

Mag ik u er op attent maken dat de situatie voor fietsers die vanaf Aetsveld komen en rechtsaf de Van Houtenlaan oprijden erg gevaarlijk is geworden?
H. Schiereck

Operatie Steenbreek

Op voorspraak van GroenLinks heeft de gemeente Weesp zich aangesloten bij de Operatie Steenbreek. Een uitstekend, initiatief om de verstening van Nederland tegen te gaan in de bewoonde gebieden. Minder steen betekent een betere afwatering. Nu is dit probleem niet uit de lucht komen vallen, het speelt al jaren. Helaas moet ik constateren dat GroenLinks, samen met de WSP en de PVDA, met twee maten meet. Ze zijn gezwicht voor de eisen van de projectontwikkelaar die een plan moest maken voor de bebouwing van de open ruimte die is ontstaan door het afbreken van de Jan Woudsmaschool. Deze ontwikkelaar wilde het project alleen aannemen als er een extra kavel zou worden toegevoegd. Ik heb dit van de ontwikkelaar persoonlijk gehoord op de presentatie van de plannen aan de buurt. De bebouwing van dit extra kavel houdt in dat er ruwweg 800m² aan plantsoen verdwijnt. 800 m² staat voor ruim 7000 tegels. In het besluit wordt gesproken over herbeplanting in het plangebied, maar het is volstrekt duidelijk dat het nog vele jaren zal duren voordat de 15 bomen die hiervoor gekapt moeten worden dezelfde hoeveelheid lucht zullen kunnen zuiveren. Vanuit de gemeente zal het excuus ongetwijfeld zijn dat de plannen ambtelijk al waren besloten voor het toetreden tot de Operatie Steenbreek. Maar, behalve een uitgevoerde doodstraf, is alles aan te passen. Als de politieke wil er maar is. Het zal ongetwijfeld geld kosten. De projectontwikkelaar zal zijn gemaakte kosten terug willen zien. Maar het is tevens een les dat je verder moet kijken dan politiek bedrijven op korte termijn. Het nieuwbouwplan is bedoeld om starterswoningen te creëren. Ook dit is al een jarenlang probleem. En het moet ook worden opgelost. Maar waarom zijn die dan niet gebouwd in de nieuwe wijk de Zes Straatjes? Of in Leeuwenveld? Is de gemeente ook hier gezwicht voor de projectontwikkelaars?
J.W.de Jong

Fixi

Hou je vast. In Weesp heeft men uit de APV gehaald dat hondenpoep opgeruimd moet worden met bijvoorbeeld plastic zakjes. De wijkagent en BOA geven desgevraagd ook aan verbijsterd te zijn, maar kunnen en mogen niet meer optreden. De reden? Er moeten minder regels zijn in Weesp. Kortom als burger mag je het zelf oplossen. Wellicht aardig om eens na te vragen welke briljante geest dit verzonnen heeft. Het gebruik van de app Fixi heeft dan ook geen zin om de overlast te melden.
G.J. Schultz