Robert Peters en Guus Hagen trainen elke zondag samen.
Robert Peters en Guus Hagen trainen elke zondag samen.

Op de mountainbike door Tanzania

WEESP Guus Hagen (46) en Robert Peters (40) uit Weesp verschijnen in oktober in Tanzania aan de start van de extra editie van de Africa Classic 2018. Dit is een vierhonderd kilometer lange mountainbiketocht rondom de Kilimanjaro. De opbrengst gaat naar Amref Flying Doctors.

door Marieke van Veen

Toen Guus Hagen in februari vol verhalen terugkwam van een soortgelijke sponsorfietstocht door Uganda begon het bij buurman Robert Peters te kriebelen. "Wat een avontuur. En dat voor het goede doel. Dat wilde ik ook!" De twee meldden zich in april als het team 'Benefietsers'. Vanaf dat moment begonnen de voorbereidingen. Peters: "Ik had wel een racefiets maar de Africa Classic is een mountainbikefietstocht, dus die heb ik speciaal hiervoor aangeschaft. Elke zondag trainen we, vooral om zadelzitvlees te kweken, want met onze conditie zit het wel goed. Dan gaan we naar het bos en de hei in 't Gooi. Met de temperaturen van deze zomer, waanden we ons daar al een beetje in Afrika."

Een ander belangrijk punt in de voorbereidingen is het bijeen krijgen van het sponsorgeld van minstens vijfduizend euro per persoon. De mannen zijn goed op weg, maar doen er alles aan om Amref straks met een zo hoog mogelijk bedrag te steunen in het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. "Als ik erover begin hebben mensen soms het idee dat ze ook mijn avontuur sponsoren. Niet dus!", benadrukt Peters. "Vliegtickets en verblijf betalen we zelf. Het sponsorgeld gaat volledig naar Amref. Ik merk dat ik er veel plezier in heb om dat sponsorgeld binnen te halen. Ik heb speciale kaartjes laten drukken die ik te pas - en eerlijk gezegd vooral - te onpas uitdeel. En als iemand belooft geld over te maken, maar dat vervolgens vergeet, dan dreig ik gerust met het beƫindigen van onze vriendschap, haha! Je merkt: ik ga er echt helemaal voor."

africaclassic.nl/benefietsers-2