Eric Hage en Lia Hagen hebben zelf alvast wat voorbeelden gemaakt.
Eric Hage en Lia Hagen hebben zelf alvast wat voorbeelden gemaakt. Foto: Eric Hage

Alzheimerkunstproject: hoe zie/voel jij jezelf nu?

WEESP Toen Lia Hagen in 2013 de reageerbuisjesprojecten 'Conscious Earth' en 'Herinnerdingen' van Eric Hage in de Synagoge zag, was ze meteen geïntrigeerd. Kon ze daar niet iets mee binnen de werkgroep Dementievriendelijk Weesp? Nu vijf jaar later komt dat project met behulp van het gemeentelijk subsidiefonds Weesper Kei van de grond.

door Marieke van Veen

Destijds vulde de Weesper kunstenares de buisjes met haar eigen gevoelens en herinneringen, dit keer gaat ze samen met Lia Hagen langs bij Alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers.

Hage: "Er wordt gezegd dat dementerenden hun identiteit kwijtraken. Maar is dat wel zo? Je blijft toch altijd iemand met een eigen verhaal en eigen gevoelens. Daarom gaan we dementerenden straks vragen: wie ben jij nu? Hoe voel jij je op dit moment? Het antwoord mogen ze tekenen, kleuren, schilderen of schrijven op een stukje semitransparant papier, waar ik de contouren van een gezicht op heb gezet. Elke inzending gaat in een eigen buisje."

Lia Hagen van Vivium, het Alzheimer Café en de werkgroep Dementievriendelijk Weesp heeft als eerst contact gelegd met zorgcentrum Oversingel en verpleeghuis de Hogeweyk. Volgende week maandag en dinsdag gaan zij en Eric aan de slag met de bewoners van de geriatrische afdeling van Oversingel. "Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. De een zal beter begrijpen wat de bedoeling is dan de ander. Maar het is geen kwestie van goed of fout natuurlijk, het gaat bij dit project ook om de sfeer en het samenzijn." Eric Hage vult aan: "Al pakt iemand een groen potlood en krast daar het papiertje mee vol... ook dat is een uiting van gevoel. Er is immers een reden waarom de kleur groen je juist op dat moment aanspreekt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor iemand die het blaadje leeg laat. Als je niet weet hoe je je voelt en het daarom ook niet kunt vastleggen, dan heeft dat ook betekenis."

Minstens zo belangrijk vinden de Weespers dat ook mantelzorgers meedoen aan het project. Hagen: "Want ook zij zijn niet meer dezelfde als toen hun dierbare nog gezond was. Zorgen, verdriet, de druk die mantelzorgen met zich meebrengt...". Uiteindelijk worden alle buisjes verwerkt in een constructie die te zijner tijd op een openbare locatie te zien is. Meedoen kan ook door te mailen naar l.hagen1@chello.nl. En op erichage.com is bovendien meer informatie over het project te vinden.

'Net als de patiënt verandert de mantelzorger ook'