Burendag is dé gelegenheid om je buren te leren kennen en een maatje te vinden.
Burendag is dé gelegenheid om je buren te leren kennen en een maatje te vinden. Foto: Annemieke van Galen Last

'Met een uurtje vrijwilligerswerk kun je al veel betekenen voor een ander'

100 Maatjes vinden, dat is het doel van de actie 'Weesp doet Goed'. Wie ook iets wil doen voor een ander vindt op 22 september heel makkelijk een geschikt Maatje.

WEESP Weesper Maatjes, dat zijn Weespers die eens wat hulp of aandacht willen bieden aan een plaatsgenoot die daarom verlegen zit. Denk aan samen boodschappen doen, regelmatig een stukje fietsen of helpen bij de administratie. 'Want samen is leuker dan alleen', luidt de slogan van Weesp Marketing voor de actie 'Weesp doet Goed'. De eerste tien Maatjes hebben zich al gemeld.

Niet dat er in Weesp niet al heel veel mensen zijn die vrijwiligerswerk doen trouwens. Dat blijkt wel uit al die vrijwilligersinitiatieven die de afgelopen weken in deze krant aandacht kregen op de pagina 'Voor elkaar'. Maar toch zijn er nog veel mensen die wel wat steun kunnen gebruiken. En om vrijwilligerswerk te doen hoef je je niet meteen vast te leggen voor veel uren of op vaste tijden. Als Maatje ben je juist heel flexibel. Of je nu af en toe een uurtje of regelmatig een paar uur hulp kunt bieden, er is altijd wel een goede match te maken. "Met een uurtje kun je al heel veel betekenen voor een ander", zegt Pietje Vlot van de vrijwilligerscentrale van Versa. Op de vacaturebank versavrijwilligerscentrale.nl zijn alle vacatures van alle vrijwilligersorganisaties in Weesp en de regio te vinden. Via het onlineplatform wehelpen.nl worden vraag en aanbod rechtstreeks aan elkaar gekoppeld. Vlot merkt dat steeds vaker jongere mensen, ook met een drukke baan, bereid zijn iets voor een ander te doen. "De flexibiliteit die je als Maatje hebt, helpt dan zeker. De hulpvragen zijn heel divers: Mensen die willen helpen om nieuwkomers te leren fietsen; Bewoners van Sherpa (met een verstandelijke beperking) één keer per week begeleiden naar en van de sportschool zodat ze hun fitnessuurtje niet hoeven te missen; Eén keer per maand als begeleider mee met de scootmobieltocht; Of ben je misschien handig met naald en draad? Het Repair Café zoekt iemand om één keer per maand te helpen."
Wie wel een uurtje over heeft, kan dus veel betekenen. Op 22 september wordt het vinden van een leuke match heel makkelijk, en gezellig gemaakt. Versa organiseert op het plein bij Blokker tussen 11.00 en 15.00 uur een banenmarkt. Er zijn hapjes en drankjes uit diverse landen. De landelijke Burendag is ook een uitgelezen moment om een Maatje te vinden. Dat wordt extra aantrekkelijk gemaakt dit jaar. Slagerij Van Donk biedt voor de gelegenheid vlees voor een schappelijke prijs aan. Buurten kunnen bovendien een financiële bijdrage aanvragen bij de gemeente via de Weesperkei. Diverse straten en buurten hebben dat al gedaan. Aanvragen die de komende week worden gedaan, worden met spoed behandeld, belooft de gemeente, zodat het nog voor 22 september in orde is.

In de volgende edities van WeesperNieuws vertellen Nico Pronk en Marian van der Laan over hun ervaringen als Maatjes.

www.weesperkei.nl

Facebook: Weesp doet Goed

De eerste tien Maatjes hebben zich al gemeld