De bouw van Weespersluis is begonnen, maar de bestaande wijk Leeuwenveld ligt ook langs het spoor.
De bouw van Weespersluis is begonnen, maar de bestaande wijk Leeuwenveld ligt ook langs het spoor. Foto: G.J. Schultz

Bewoners Leeuwenveld willen snellere aanleg geluidsscherm

Waarom tot 2027 wachten met een geluidsscherm? Leeuwenveld wil 'm eerder. Veel bewoners zijn de spoorgeluiden meer dan zat.

WEESP Bewoners van Leeuwenveld zien liever nog vandaag dan morgen een geluidsscherm langs het spoor komen om geluidsoverlast tegen te gaan. Ze zijn een petitie gestart, die inmiddels al meer dan honderd keer is ondertekend.

De bewoners stellen dat de grenswaarden voor spoorgeluid op meerdere plekken in hun wijk fors wordt overschreden. Daar wordt volgens hen niets aan gedaan. "De gemeente acht het geen noodzaak om hiertegen actie te ondernemen", staat in hun petitie. "Plaatsing van geluidsschermen op korte termijn wordt door de gemeente Weesp gezien als een niet-rendabele investering en is vooralsnog gepland voor in 2027."

De bewoners willen dat de aanleg naar voren wordt geschoven. Nog negen jaar wachten is volgens hen onacceptabel. "Het railverkeer bezorgt binnenshuis en in onze tuinen overlast". Als de gemeente afziet van een geluidsscherm moet er volgens hen een andere passende oplossing komen.

De steun voor de petitie is ook de WSP opgevallen. De partij komt deze maand met een verzoek richting het gemeentebestuur om een goede representatieve geluidsmeting. "We willen dat goed in kaart brengen", vertelt WSP-raadslid Jolien van Galen Last. Zij kent de geluidsproblemen: "De bewoners hebben er echt last van en moeten tegemoetgekomen worden met een oplossing. Dat kan echt niet wachten." Het WSP-raadslid stelt verder dat ProRail afgelopen week wel een defecte wissel heeft verholpen. "Deze zorgde voor veel extra geluidsoverlast omdat hij steeds bij wisselen een harde klap gaf. Dat scheelt al een hoop."

Er komen bij Weesp twee extra sporen. Dat is een onderdeel van OV-Saal (Openbaar Vervoer tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad). Langs Weesp komen straks twee keer zo veel treinen. Deze uitbreiding moet in 2027 een feit zijn. De bouw van de 2.750 woningen in Weespersluis in de Bloemendalerpolder duurt - tot en met de laatste fase - eveneens tot ongeveer 2027. Daarom staat ook het geluidsscherm voor 2027 gepland.