Nico Pronk helpt een Eritrees gezin bij het bereiden van Nederlandse producten, zoals dit visje van de markt.
Nico Pronk helpt een Eritrees gezin bij het bereiden van Nederlandse producten, zoals dit visje van de markt. Foto: Marieke van Veen

Door zijn werk als Maatje heeft
Nico Pronk er vrienden bij gekregen

Maatjes zijn mensen die anderen helpen. 'Weesp doet Goed' moet 100 nieuwe Maatjes opleveren. Nico Pronk is het al: hij begeleidt statushouders.

WEESP Het begon allemaal met het inzamelen van wat spullen voor nieuwkomers. Nu steunen Nico Pronk en zijn partner Nol diverse mensen heel intensief zodat ze zich hier kunnen redden.

"Als je mensen eenmaal leert kennen, word je erin gezogen", zegt Nico als je hem vraagt waarom hij en zijn partner bijna dagelijks in de weer zijn om nieuwkomers terzijde te staan. Vijf jaar geleden raakte hij betrokken bij mensen die als statushouder in Weesp kwamen wonen. Nico en Nol zamelden spullen in voor mensen die net een huis hadden gekregen en al snel zetten zij zich ook in voor taalmaatjes, mensen die regelmatig een uurtje met nieuwkomers Nederlands praten om de taal te oefenen. Dit netwerk is inmiddels overgedragen aan de bibliotheek, maar het werk als maatje van nieuwkomers bleef. "Het begint als taalmaatje, maar al snel doe je meer. Eens mee naar de dokter, school, of consultatiebureau. Samen boodschappen doen of helpen met formulieren en mensen wegwijs maken in het (school)systeem. Want dat hebben we wel gemerkt, wat zijn er veel ingewikkelde regels en wat loop je vaak tegen bureaucratie aan." Nico zit ook in de Adviesraad Sociaal Domein en kan daar vaak melden hoe regels uitwerken in de praktijk en hoe moeilijk die de dingen soms maken.

De hulp is vaak ook heel praktisch. "We begeleiden bijvoorbeeld een jongeman die hier alleen heen gekomen was, zijn vrouw kwam later. Toen ik eens in de koelkast keek, zag ik dat hij niet goed wist wat hij aan moest met de producten. We hebben toen een paar keer samen gekookt, leerde ik hem gehaktballen bakken. Ook met een Eritrees gezin kook ik soms samen om de producten te leren kennen." Door dat intensieve contact krijg je vaak een band, heeft Nico gemerkt. "Met sommige mensen heb je een grote klik en dat worden vrienden. Het is heel mooi om op deze manier andere mensen en hun cultuur te leren kennen. Maar ik laat ook zien hoe onze cultuur in elkaar zit, wat je wel en niet kunt doen. Bij één gezin konden we voor één middag in de week de kinderopvang niet rondkrijgen. Nu passen wij op. Heerlijk om te doen. Je leert er zelf ook van, het verrijkt je."

Met sommige mensen heeft Nico wel een paar keer per week contact; dat klinkt als een dagtaak. "Welnee, dat doe je gewoon tussendoor. Wij zijn gepensioneerd en hebben we zeeën van tijd, maar ook toen ik nog werkte lukte dat prima. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt en kunt doen." Een maatje zijn is verrijkend, maar je maakt ook moeilijke dingen mee. Bijvoorbeeld als het moeizaam gaat bij een gezinshereniging, of als er een overlijden is. "Dat is moeilijk en daar moet je echt even van bijkomen. Maar ook dat hoort erbij", vindt Nico. "Soms ontstaat er echt een vriendschap, andere mensen laat je los als ze het zelf redden. Natuurlijk kun je ook heel incidenteel eens iemand helpen, prima, maar het is echt leuker om vaker samen dingen te doen. Eerst contact maken, van daaruit komt vanzelf meer."

Op 22 september is Nico ook betrokken bij de organisatie van 'Weesp doet Goed' op het plein bij Blokker. Hij heeft mensen uit Eritrea bereid gevonden om hun traditionele koffieritueel te laten zien en hun speciale brood te laten proeven. Nico is er zelf ook, en als mensen vragen hebben over hoe dat nou is, Weesper Maatje zijn, vertelt hij er graag over.