Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trekt het polaire front over, waarna we volledig in de polaire lucht terechtkomen. Het is dan koel maar meest droog. In het weekend schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan het wat regenen. Overdag klaart het op. Er zijn perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het 17 à 18 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 7 graden. Overdag is er wat meer bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon. Er waait een matige wind, geleidelijk krimpend van zuidwest naar zuid. Het wordt minder koel. Zaterdag loopt de temperatuur op naar 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden. Begin komende week blijft het nog even zacht.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.