Strooiplan wordt onder de loep genomen

WEESP De thermometer staat nog ver boven nul, maar toch wordt er de komende weken alvast gekeken naar het gemeentelijk strooiplan. De gemeente gaat bewoners vragen over hoe ze denken over de gladheidsbestrijding en wat er volgens hen beter kan.

De gemeente komt nog deze maand met een enquête over de gladheidsbestrijding. Alle facetten worden onder de loep genomen, van het algemene beeld over het strooien zelf tot het smalste straatje waar volgens Weespers ook gestrooid zou moeten worden. Aan de hand van de resultaten moet het gemeentelijk strooiplan nog voor de strooiwagens weer op pad gaan wat bijgeschaafd worden. Er moet onder meer een top twintig komen van knelpunten, waar dan bij de volgende sneeuw- of vorstperiode extra aandacht voor moet komen.


Vinger aan de pols bij ontwikkeling in de buurt

WEESP Een nieuwe stichting moet plannen van de gemeente gaan beoordelen op welke gevolgen ze hebben voor de woon- en leefomgeving van omwonenden. Dat plan hebben Weespers Rokus Gunnink, Naomi Cohen en Anton van Daalen met hun gestarte Stichting Bewonersbelangen Weesp.

De stichting moet Weespers de helpende hand bieden om gezamenlijk op te treden bij het verbeteren van of tegenhouden van verslechteringen in hun woonomgeving, zo laten de oprichters weten. 'Gezamenlijk optrekken' is het toverwoord. En dat moet vooral in een eerder stadium gebeuren dan nu vaak het geval is; nu kunnen bewoners vaak alleen achteraf - na besluitvorming - bezwaar maken tegen ontwikkelingen in de buurt.

Zelf heeft de stichting een aantal punten waar het nu al naar kijkt. "Bewonersbelangen variëren per wijk of buurt. In Leeuwenveld bijvoorbeeld gaat het over geluidhinder door het spoor, in een deel van het centrum om de toename van horeca en terrassen en in Hogewey om de hoogte van de woningbouw ter vervanging van de Kostverlorenflat. Wij willen dat op al deze gebieden de stem van omwonenden een groter gewicht krijgt."