Op Pampus is niet alles wat het lijkt

PAMPUS Op Forteiland Pampus kunnen ogenschijnlijk gewone dingen bij nader inzien heel bijzonder blijken. Met informatieborden worden deze 'eyeopeners' belicht.

Daarmee doet Pampus mee aan de nationale Maand van de Geschiedenis. Wie in oktober Pampus bezoekt, krijgt een speciale Maand van de Geschiedenis-kaart. Daarmee zijn de eyeopeners te vinden en wordt duidelijk wat dat ooit was. Ook het weekend van 12, 13 en 14 oktober is er wat leuks te doen. Dan zijn de Nationale Archeologiedagen en dant poetst Pampus zijn 'Oud Roest Collectie' op.

Oktober is de laatste maand van het jaar om Pampus te bezoeken, hoewel in november avondrestaurant Winterlicht start. De laatste week van het seizoen is het herfstvakantie en tevens de Museumkidsweek. Pampus zet dan de vroegere soldaten van het fort in het zonnetje, met onder andere een morsecodesoldaat die gratis workshops geeft.

www.pampus.nl


Ook buiten Tergooi niet roken

REGIO Tergooi is vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij. In de gebouwen van het ziekenhuis op de locaties Hilversum en Blaricum mag al langer niet gerookt worden, maar vanaf die datum is het ook niet langer toegestaan om op beide terreinen van het ziekenhuis te roken.

"Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving willen we een gezonde, rookvrije leef- en werkomgeving bieden voor patiënten, bezoekers en medewerkers en zo een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van de regio", aldus kinderarts Carol Lasham van Tergooi. Met affiches, informatiefolders en een onlinecampagne krijgen bezoekers en medewerkers in de komende maanden informatie en wordt duidelijk gemaakt dat roken niet past in een omgeving waar gezondheid centraal staat. Ook de rookcabines op beide ziekenhuisterreinen verdwijnen. Uitzonderingen betreffen patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd op de afdeling Psychiatrie en patiënten in de allerlaatste fase van hun leven (de 'laatstewenssigaret').