Danny Simons (rechts) maakt nieuws voor jongeren.
Danny Simons (rechts) maakt nieuws voor jongeren. Foto: Joel Frijhoff Photography

'We brengen nieuws dat jongeren écht aangaat'

WEESP Welke gegevens van je worden er allemaal opgeslagen als je nietsvermoedend op het web surft? En: wordt de muziek van je favoriete dj wel echt door hem gemaakt? Het is niet het nieuws dat je morgen op de voorpagina van de ochtendkrant leest, maar wel het nieuws dat jongeren écht interesseert. De NOS startte afgelopen maand een speciaal nieuwskanaal voor middelbare scholieren, NOS Stories. Een van de gezichten: Weesper Danny Simons.

door Sjoerd Stoop

Danny stond letterlijk aan de wieg van NOS Stories. Want hoewel het nieuwskanaal pas afgelopen maand werd gelanceerd, wordt er al veel langer aan gewerkt. "Tweeënhalf jaar geleden liep ik stage bij NOS op 3, het nieuwskanaal voor jongvolwassenen. De NOS was toen net bezig om YouTube een beetje te ontdekken als kanaal waar ze nieuws voor middelbare scholieren konden brengen. Met het Jeugdjournaal is er natuurlijk al een kanaal voor de jongste jeugd, jongvolwassenen hebben NOS op 3. Middelbarescholieren vallen daar net tussenin. Voor die doelgroep was er helemaal niks. We zijn toen als proef met zo'n kanaal gestart, een beetje low profile. Het bleek al gauw te werken. De NOS vroeg of ik wilde blijven", vertelt Danny.

Voor NOS Stories duikt Danny nu dagelijks in het nieuws voor middelbarescholieren. "We zoeken dus onderwerpen waar jongeren over praten, zoals bijvoorbeeld welke gegevens er van je verzameld worden op het internet of het verhaal achter het bier gooien op festivals. Je merkt dat het jongeren raakt. We maakten laatst een verhaal over 'ghostproducers', zeg maar producers die muziek maken die een bekende dj dan onder zijn naam uitbrengt. We horen dan geruchten dat het zo werkt en we duiken erin. Vervolgens hebben we bekende dj's aan de telefoon die 'not amused' zijn en eigenlijk geen antwoord willen geven. Dan weten we dat we beet hebben. Dat nieuws heeft onder jongeren veel impact gehad. Naast zulke onderwerpen proberen we ook het wereldnieuws voor jongeren begrijpelijker te maken, zoals de ruzie tussen Donald Trump en Kim Jong-un. We maken dan video's waarin we het nieuws simpel uitleggen en met beelden laten zien. Ook doen we online 'real talks'. Dan gaan we met jongeren live de discussie aan over gevoelige onderwerpen, zoals sexting."

Wie denkt vanavond voor de tv te gaan zitten om eens te zien welk nieuws Danny en zijn drie collega's de jeugd voorschotelen, heeft het mis. NOS Stories is niet op televisie te zien of op de radio te horen, maar zit alleen op internet. "En dan vooral op social media zoals Instagram, Snapchat en YouTube. Want daar zit onze doelgroep. Televisie maken heeft geen zin, want daar kijkt de jeugd niet naar. Online weten jongeren ons echt goed te vinden. Het aantal volgers neemt gestaag toe. Daarnaast hebben we onlangs nog een prijs gepakt bij de 'Best Social Awards'. Daarmee merken we dat jongeren ook waarderen wat we doen."

Doordat bepaalde onderwerpen van NOS Stories onlangs al groot nieuws werden, maakte Danny al een paar keer een uitstapje naar andere platformen van de NOS. "Het verhaal over ghostproducers heb ik uitgelegd aan de kijkers van het Jeugdjournaal, maar haalde 's avonds ook het Achtuurjournaal. Dat is wel erg kicken en ook waar je als jonge journalist van droomt. Je merkt dan wel de kracht van een grote nieuwsorganisatie als de NOS. Je hebt snel ontzettend veel bereik. Ik werd laatst zelfs al een keer herkend", lacht Danny.

'Televisie maken heeft geen zin, want daar kijkt de jeugd niet naar'

De komende jaren hoopt Danny verder te groeien bij de NOS. "We gaan nu eerst van NOS Stories een groter succes maken, maar er komt natuurlijk een moment dat ik te oud word voor de doelgroep. Maar ook dan wil ik dolgraag bij de NOS blijven, bij NOS op 3 bijvoorbeeld. En dan ook op de radio. Ik ben bij Radio Weesp begonnen, dus radio zit in mijn hart."