Zwerfafval (1)

In het WN van 19 september lees ik over de ambitie van de gemeente om ons stadje per 2024 geheel zwerfvuilvrij te maken. 'Voorkomen van zwerfafval moet een vaste plek in het jaarprogramma van Weesper scholen krijgen', en 'een jaarlijkse zwerfvuilopruimdag voor scholen, waarbij de school die de meeste troep opruimt, wordt uitgeroepen tot opruimkampioen', zijn citaten uit dit krantenartikel. Citaten die opgetekend werden uit de mond van VVD-raadslid Hawre Rahimi. Fraaie voornemens (inderdaad: rond scholen kom je nog meer dan elders in oogcontact met zwerfafval) maar hoe zit het nu: zijn het de scholen die verplicht zijn hun leerlingen - naast het bijbrengen van kennis en vaardigheden - ook nog eens op te voeden of ligt die verantwoordelijkheid misschien a priori bij de ouders? Hier is sprake van de omgekeerde wereld, het moet toch niet gekker worden? Ik zou willen pleiten voor een toegevoegde 'vaste plek in het jaarprogramma' van scholen, te weten het in ondubbelzinnige taal aanspreken van niet alleen de zondigende 'lak-aan-alles'-scholieren, maar vooral ook hun ouders.
Daan van den Wall Bake

Zwerfafval (2)

De gemeente Weesp gaat voor een stad zonder zwerfafval, maar dan moet de gemeente natuurlijk wel regelmatig prullenbakken legen - wat nu niet gebeurt. Ik kom zo vaak overvolle prullenbakken tegen door heel Weesp. Of ik kom ik altijd op het verkeerde tijdstip langs. Er zijn ook buurten en wijken waar amper of geen prullenbakken staan. In het centrum zijn er genoeg, maar de rest van Weesp wordt vaak vergeten.
Wil van Rheenen

Stichting Flora en Fauna Bescherming

Wat jammer dat de Stichting Flora en Fauna Bescherming altijd zo negatief is en de gemeenschap altijd zo veel geld kost. Overal in de wereld wordt gebouwd. U praat alleen maar over de kikkers en padden van Weesp. Al die andere dieren die er leven - ik denk aan onder meer muizen, egels, mollen, regenwormen, slakken, pissebedden enzovoort - zijn volgens mij net zo goed dieren. Kikkers en padden kunnen wegspringen bij gevaar, op zoek naar een andere stek. De dieren die ik noemde niet. Ook vind ik het jammer dat kinderen van u niet in de bomen mogen spelen op het speelterrein achter het politiebureau. En wat betreft de schapen die zo nu en dan het gras 'maaien' op de schansen: wat een leuk gezicht! Geen maaimachine voor nodig. Ik nodig de stichting en haar deskundigen bij mij thuis uit voor een kopje koffie om hierover van gedachten te wisselen.
Louk van Hattem

Column Hans Burggraaff

In het WeesperNieuws van vorige week stond een column van de heer H. Burggraaf over dementie. Ja, we moeten deze mensen helpen. En ja, als je in je straat of omgeving goed oplet, kun je mensen herkennen die ermee behept zijn. Maar de schrijver heeft het over een meneer die elke dag geld afhandig wordt gemaakt in het park langs Smal Weesp. Ik geloof het direct, maar waarom is hier dan nog niets aan gedaan dan? Heeft dit te maken met een ambtsgeheim of beschrijft dhr. Burggraaff dit slechts als voorbeeld om mensen wakker te schudden?
Trudy Visser