'Fatale brand ondanks storing goed opgepakt'

WEESP Het blijft onbekend wat de oorzaak was van de meldkamerstoring bij de brandweer rond de explosie in april aan de Pastoor Jansenstraat, waarbij een man om het leven kwam. Dat staat in het intern onderzoek dat is aangeboden aan de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Door de storing werd de kleine brandweerauto met twee brandweermannen opgeroepen en niet nog een tweede voertuig. Automatisch werden vanwege die storing eenheden van naburige korpsen uit Diemen en Driemond (Amsterdam Amstelland) gealarmeerd.

Het onderzoek brengt naar voren dat de brandweerlieden hebben gedaan wat in hun vermogen lag. De bemanning van de kleine brandweerauto heeft volgens het onderzoek veilig, effectief en efficiënt kunnen werken. Wel wordt opgemerkt dat de twee brandweermannen 'op enig moment' niet volledig het protocol hebben gevolgd. Zij zijn namelijk met zijn tweeën het brandende pand binnengegaan en dat mag niet. Ander brandweerpersoneel en de meldkamer kregen daardoor geen contact met de twee. De samenwerking met het gealarmeerde tweede voertuig uit Diemen/Driemond verliep desalniettemin goed, temeer omdat de bevelvoerder bekend was met de uitrukprocedures van het Weesper korps. Ook de centralist op de meldkamer heeft geen fouten gemaakt. Het onderzoek stelt verder dat de bewoner van het huis aan de Pastoor Jansenstraat hoe dan ook niet meer gered had kunnen worden, ook als er geen storing was geweest en ook niet als post Weesp op de gangbare manier was uitgerukt.


De Eendracht gaat later open

WEESP Café-restaurant De Eendracht aan het Grote Plein gaat later open dan gepland. De opening zou deze maand zijn, maar dat wordt medio oktober.

Dat heeft te maken met de verbouwing. "We hebben te maken gehad met wat tegenslagen", vertelt restaurantmanager Damy Schuhmacher. "Daar komt bovenop dat we veeleisend zijn. Alles moet kloppen voordat we opengaan. Daar hebben we iets meer tijd voor nodig." Het voormalige bankgebouw ondergaat een ware metamorfose.