Het Alzheimercafé is een veilige en gezellige plek.
Het Alzheimercafé is een veilige en gezellige plek.

Alzheimer Café met De juf, de bakker en de dominee

WEESP Alzheimer Café Weesp bestaat deze week precies tien jaar. Dat wordt donderdag gevierd met een gezellige feestavond, met als bijzondere gasten De juf, de bakker en de dominee. Met cabaret en liedjes van vroeger maken zij er met het publiek een fijne, onbezorgde avond van.

Op de eerste donderdag van oktober in 2008 opende Alzheimer Café Weesp de deuren in hotel het Hart van Weesp. De gezellige ruimte was die eerste avond al goedgevuld met mantelzorgers, mensen met dementie en professionals.

Het initiatief kwam van Lia Hagen (de cafécoördinator) en huisarts Hanneke Lesterhuis (werkgroeplid), vanuit de overtuiging dat er bij mensen met dementie en hun mantelzorgers behoefte bestond én bestaat aan een plek om even op adem te komen, informatie te ontvangen en andere mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten.

Ook in 2018 horen zij nog regelmatig terug dat een bezoek aan het Alzheimer Café wordt ervaren als een warm bad. Naast de werkgroep, die bestaat uit vijf professionals, zijn er in en rond het Alzheimer Café vijftien vrijwilligers actief: vier gespreksleiders, tien gastvrouwen en -mannen die zelfstandig de taken verdelen en Lia Hagen als de coördinator. Samen weten zij een uiterst veilige en gezellige sfeer te creëren, zodat mensen graag terugkomen en er een vaste kern van bezoekers is ontstaan. Er zijn mensen die ook na opname of overlijden van hun naaste met dementie blijven komen.

Donderdag 4 oktober wordt het 10-jarig bestaan gevierd met koffie en gebak en de muzikale cabaretvoorstelling 'Want we blijven jong van binnen' door De juf, de bakker en de dominee. Aanvang 19.30 uur. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden.