Kelly's team. Vanaf links: Bob Hayje, Kelly van der Laan, Sanne Henke, Elan Fraiman en Marian van der Laan.
Kelly's team. Vanaf links: Bob Hayje, Kelly van der Laan, Sanne Henke, Elan Fraiman en Marian van der Laan.

Wie het niet breed heeft, mag een outfit komen uitzoeken

Wie weinig te besteden heeft, moet vaak elk dubbeltje drie keer omdraaien. In de Wintertuin hoeft dat eind deze maand eens een keertje niet.

WEESP "Voor mijn verjaardag en voor kerst kreeg ik een nieuwe outfit, maar ik droeg ook krijgertjes en kleding uit tweedehandswinkels." In het gezin waar Kelly van der Laan (27) opgroeide bleef er na de vaste lasten weinig over. Nieuwe kleding kon er niet altijd vanaf. Daarom wil ze gezinnen helpen die nu in datzelfde schuitje zitten.

"Mijn moeder combineerde betaalbaar met tweedehands", blikt Kelly terug. "Dat kon ze goed. Ik zag er altijd leuk uit." Pas als tiener, toen dure merkkleding 'belangrijk' werd, begon het wat te schuren: "Gelukkig ontdekte ik vrij snel dat je er ook goed uit kunt zien in betaalbare kleding." Toch kan de Weespse zich voorstellen hoe heerlijk het voor iemand met een kleine beurs moet zijn om eens zorgeloos te kunnen winkelen. Daarom komt ze met 'De Deelkast'. Weggeefkasten deden een paar jaar geleden hun intrede in ons land, veelal op initiatief van organisaties. De Deelkast van Kelly is een XXL-variant hierop, met de focus op kleding en schoenen. De hal van De Wintertuin staat zaterdag 27 oktober vol tafels en rekken met gratis kleding. Wie weinig te besteden heeft, mag een outfit komen uitzoeken. Kelly is druk bezig met de inzameling: "Mijn berging staat inmiddels voor de helft vol, maar het liefst zou ik nog veel meer hebben. Het zou fantastisch zijn als mensen in alle leeftijden en maten straks blij naar buiten gaan." Zij hoopt dat Weespers hun kledingkasten en die van hun kinderen eens na willen lopen. Het spreekt voor zich dat het moet gaan om schone, hele en nog nette kleding. Wie wat heeft voor De Deelkast kan mailen naar dedeelkast@gmail.com. Kelly zorgt er samen met vrienden en familie voor dat alle gedoneerde kleding en schoenen die dag om 12.00 uur uitgestald staan. Er zijn paskamers aanwezig. Bezoekers hoeven niet te bewijzen dat ze weinig te besteden hebben. "Ik wil er geen rekening mee houden dat hier misbruik van gemaakt kan worden. Ik ga uit van het goede in de mens, ook omdat dit een actie vanuit een goed hart is. Maar als iemand drie herenwinterjassen in dezelfde maat uitkiest, vragen we wel om uitleg. We willen per slot van rekening zo veel mogelijk mensen blij maken."