Alexander Bauwens met de Noordwachter en de groene poes uit de voorstelling.
Alexander Bauwens met de Noordwachter en de groene poes uit de voorstelling. Foto: Sjoerd Stoop

'Een première blijft altijd spannend'

WEESP Zondag is de openbare première van de nieuwste voorstelling 'De Noordwachter' van Alexander en Marijke Bauwens van poppentheater Fatsnerran. Dat is in Amstelveen, maar twee weken geleden al speelden de twee poppenspelers de voorstelling voor een bomvolle zaal bij de Adelaar.

door Ingrid Voet

Bij een gesprek met Alexander Bauwens kunnen de hoofdrolspelers natuurlijk niet ontbreken. Dus zitten poppen de Noordwachter en zijn groene poes er op tafel bij, én praten soms mee. Je weet natuurlijk dat het poppen zijn, maar Alexander weet de poppen tot leven te laten komen en mee te doen aan het gesprek en je gaat de poppen bijna ook zelf vragen stellen. Zo gaat het bij voorstellingen ook. "Wij zoeken veel interactie met het publiek en na de voorstelling met de poppen op de foto, daar staan ze gewoon voor in de rij!", vertelt Alexander.

Fatsnerran (voor wie het nog niet - of niet meer - weet: het beeldmerk van het poppentheater, de narrenstaf, maar dan omgekeerd) vierde vorig jaar het 40-jarig bestaan. "We hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van een poppenkast met twee huiskamerspotjes tot nu een bus vol licht, geluid, een groot decor en twee kisten met poppen", vertelt Alexander. "Het liefst speel ik samen met Marijke, maar onze voorstellingen kan ik ook alleen spelen, omdat ze nog iedere dag voor de klas staat en dus lang niet altijd mee kan. Het publiek zal het verschil niet merken, maar ik wel! Het zijn nogal wat handelingen die je in je eentje moet doen: spelen, geluid, licht, alles doe ik dan zelf. En onderweg door het hele land is het natuurlijk samen een stuk gezelliger in de bus."

'De Noordwachter' gaat over de man die ieder etmaal de maan ophangt, en zijn vriendin de Zuidwachter die de zon voor haar rekening neemt. Ook voor de groene poes en de rode hond zijn mooie rollen weggelegd. De muziek bij de voorstelling is, net als bij vorige voorstellingen, gecomponeerd en uitgevoerd door Gerard van Amstel. Aan zo'n nieuwe productie werkt het echtpaar anderhalf tot twee jaar. "Het begint met een idee van Marijke, die daar dan een verhaal over schrijft. Zo zag ze in de bus van Weesp naar haar zus een flatgebouw met de bijzondere naam de Noordwachter en bedacht daar een verhaal bij. En zoals bij iedere nieuwe voorstelling gaan we dan uit eten in een restaurant waar we mogen 'plakken'. Opschrijfboekje mee en er een voorstelling van maken, zo start het altijd. Marijke bedenkt en schrijft het script, ik maak de decors en de poppen."

Fatsnerran treedt op in theaters en op scholen door het hele land. "En in België en soms Duitsland." De voorstellingen zijn meestal gericht op kinderen van vier jaar en ouder. "De kinderen zijn nog steeds geboeid door het poppenspel. Wij zoeken de interactie, en wat dat betreft merk je wel dat de kinderen in de grotere steden een stuk mondiger en minder bedeesd zijn dan kinderen in andere plaatsen. De kunst is om dat wel in de hand te houden door stillere en actievere scènes goed met elkaar af te wisselen en waar nodig er een schepje bovenop te doen, of juist wat minder. Voor oudere kinderen en volwassenen is het moeilijk de zalen vol te krijgen. Hoewel, we worden de laatste tijd ook regelmatig uitgenodigd bij vrouwenverenigingen. Die hebben ons ontdekt. Dan vertellen we over ons werk en spelen losse scènes."

'Het liefst spelen we onze voorstellingen samen'

Zondag is de openbare première van 'De Noordwachter' in het Amstelveens Poppentheater. "Dat blijft spannend, dan komen ook de vakbroeders en - zusters kijken en niet te vergeten de pers." In Weesp is de voorstelling zondag 2 december te zien in Theater de City of Wesopa. Nu deze voorstelling klaar is om gespeeld te worden, borrelen de ideeën voor nieuwe voorstellingen alweer op bij Marijke en Alexander. Dus mocht je ze binnenkort in een restaurant zien 'plakken', met opschrijfboekje: dan worden er nieuwe poppenkarakters bedacht.