WeesperNieuws won twee keer de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Dit beeld van Jan van der Hoeven verbeeldt de krant als venster op de wereld.
WeesperNieuws won twee keer de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Dit beeld van Jan van der Hoeven verbeeldt de krant als venster op de wereld.

Welke extra's kan ik als abonnee van WeesperNieuws Extra lezen?

WEESP In de vorige krant kondigden we een tweede website aan waarop we onze grotere journalistieke producties gaan presenteren. Dat onlinekanaal heet WeesperNieuws Extra. Wie onze Extra-artikelen wil lezen, kan abonnee worden voor slechts € 5,50 per maand. Vandaag gaan we verder met de uitleg over deze belangrijke verandering.

Achter de schermen is de redactie al enkele maanden druk bezig om WeesperNieuws Extra in te richten. "Een complexe puzzel", legt hoofdredacteur André Verheul uit. "We willen vasthouden aan een interessante gratis huis-aan-huiskrant plus een actuele gratis website. Maar daarnaast bieden we dus artikelen aan die we niet gratis weggeven en alleen aan abonnees aanbieden. Best lastig om daar de grens tussen te trekken. Maar we zijn eruit. We gaan nog deze maand beginnen."

Elke werkdag

Wat kunnen we onze abonnees aanbieden? Om te beginnen elke werkdag minstens twee grotere artikelen over Weesp. Dat kan een nieuwsverhaal zijn, een achtergrondartikel, een verslag ter plaatse of juist een mooi verhaal van een Weesper die iets boeiends te vertellen heeft. Er is een dagrubriek; denk aan een historisch artikel, een redactieblog of een fijn overzicht van alle leuke uitjes in de regio. Last but not least lezen onze abonnees ook elke dag het belangrijkste regionale nieuws, dus wat in de plaatsen om ons heen gebeurt: van Diemen tot Hilversum.

Zaterdagportret

Voor in het weekeinde maakt de redactie een uitgebreid portret van een boeiende Weesper. Dat noemen we het 'Zaterdagportret'. Voorzien van mooie foto's plus een leuke korte video. "Je ziet nu dat we voor zo'n wekelijks portret eigenlijk geen ruimte en geen tijd meer hebben. Om WeesperNieuws Extra mogelijk te maken, is onze redactie dan ook uitgebreid. Daar ben ik heel blij mee", zegt de hoofdredacteur. Inhoudelijk zal de redactie haar weg moeten vinden en waar nodig dingen aanpassen. Daar heeft Verheul wel vertrouwen in. "Dat neemt niet weg dat het een heel spannende stap wordt. Die nodig is om het WeesperNieuws ook op langere termijn te behouden, zo simpel is het. We zullen onze lezers hierin moeten meenemen. En niet elke Weesper zal meteen dat Extra-abonnement nemen. Maar wie betrokken is bij Weesp doet dat wel."

'De reacties van deze lezers zijn positief, zonder meer'

Positieve reacties

Om te kijken of we op de goede weg zitten, hebben we de plannen voorgelegd aan een aantal betrokken lezers en gevraagd wat ze ervan vonden. Verheul: "De reacties zijn positief, zonder meer. Deze lezers snappen het product, blijken vaak al gewend om online te lezen en vinden ons aanbod dik in orde. En ja, ze wilden meteen abonnee worden. Duidelijk werd dat er inderdaad behoefte bestaat om dieper in het lokale nieuws te duiken. Waaróm gebeurt dit, wat is de bredere context, wat speelt er nog meer...? Die opmerking kreeg ik het meest terug. Dat hoeven niet alleen politieke onderwerpen te zijn: 'Vertel eens meer over het museum of Het Domijn' was ook een suggestie die ik meekreeg."

In het artikel hieronder het antwoord op vragen over de lancering van WeesperNieuws Extra en de gevolgen voor de gratis krant.