Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Zie je het?

Het gaat heel goed met opticiens. In Weesp is er zelfs een 'brillenwinkel' bij gekomen. Hoe dat komt? Zie je het niet… ? Er komen steeds meer brildragers! Het duurt niet lang meer of 50% van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. 50 jaar geleden was dit nog geen 10%. Wat is er in die 50 jaar dan zo veranderd?

Er is één groot verschil: kinderen komen véél minder buiten. Vroeger speelden kinderen na schooltijd veel buiten. Ook 's avonds. Ik weet nog goed dat het als een straf werd ervaren als je als kind naar binnen moest. Wij wilden nog lang niet naar binnen! Het was buiten veel te leuk. Steevast was ons verzoek: mogen we nog even buiten blijven spelen? Dat verzoek hoor ik nu erg weinig. Waar spelen kinderen nog op straat? Er is wel een straatspeeldag, maar bevestigt dat juist niet de uitzondering? De regel lijkt dat kinderen steeds meer binnen zijn. Terwijl buiten spelen, fietsen of buiten zwemmen (inderdaad in de Vecht) zo gezond is.

Waarom buiten spelen belangrijk is? Een van de redenen is: het zien. Kinderen moeten voor een normale ontwikkeling van hun ogen twee uur per dag buiten zijn. In die twee uur per dag ontwikkelt zich het netvlies en de grootte van het oog, zoals het hoort. Zonder het in de verte kijken en de blootstelling aan daglicht ontwikkelen de ogen zich in de richting van bijziendheid. Bijziendheid is een oogkwaal waarbij je dichtbij goed kunt zien. Daarom heet deze kwaal ook (dicht)bijziendheid. Bij ver weg zien, wordt het beeld steeds waziger. Je kunt op een gegeven moment de autonummerborden niet meer lezen en het bord in de schoolklas wordt één waas. Een ongunstige invloed heeft ook: lezen bij slecht licht. Dat mocht van oma al niet. Dat is dus geen fabeltje! Veel schermtijd (pc, tv of telefoon) is ongezond voor het groeiende oog. Je went je oog aan dichtbij zien. Van daglicht en in de verte kijken komt dan niets terecht.

Zie je het nu? Buiten spelen is echt heel erg gezond!