Boy fluit vrijwel elk weekend minimaal één wedstrijd fluit bij FC Weesp.
Boy fluit vrijwel elk weekend minimaal één wedstrijd fluit bij FC Weesp.

'Een wedstrijd van Ajax is het hoogst haalbare'

WEESP Jong en scheidsrechter willen worden? In de Week van de Scheidsrechter zochten wij de huisscheidsrechter van FC Weesp Boy Elenga (24) op.

door Hans Peijs

"Via FC Weesp kreeg ik een scheidsrechterscursus aangeboden. Die heb ik gevolgd en sindsdien mag ik me officieel KNVB-scheidsrechter noemen." In de praktijk betekent dit dat Boy vrijwel elk weekend minimaal één wedstrijd fluit bij FC Weesp.

Astma

Je zou denken: dit kan niet meer mis, Boy wordt KNVB-scheidsrechter. Maar helaas, Boy heeft inspanningsastma en dan zijn de afstanden die in het veld moeten worden afgelegd te groot. Maar als assistent-scheidsrechter kan hij prima uit de voeten en drie weken terug heeft hij zich ingeschreven voor deze KNVB-cursus. "Volgend voorjaar ga ik de cursus volgen."

Johan Cruijff Arena

In de Johan Cruijff Arena vlaggen bij een wedstrijd van Ajax, dat is wat Boy betreft het hoogst haalbare. "Dat is de droom van iedereen. Maar ik vind het op dit moment al heel mooi dat ik de cursus mag volgen. En het is nodig ook, want er is een groot tekort aan scheidsrechters en assistent-scheidsrechters."
Boy is, zegt hij zelf, geen man die blind de regeltjes volgt. Marchanderen is er natuurlijk niet bij ("Ik volg natuurlijk wel de regels"), maar hij beseft dat hij een wezenlijk onderdeel is van de wedstrijd en wil dat de spelers een zo leuk mogelijke middag hebben. 'Fluiten in de geest van de wedstrijd' heet dat. "Het leuke aan mijn rol is dat ik een bijdrage kan leveren aan een goed verloop van een wedstrijd en zo aan een gezellige middag voor iedereen. En dan werkt het niet mee als ik altijd op mijn strepen blijft staan."

Lees het hele verhaal met Boy op www.weespernieuws.nl/extra