Een kijkje bij een van de robots van MetalTech.
Een kijkje bij een van de robots van MetalTech. Foto Hans Peijs

Metaltech: 'Mensen weten hoe dingen gemaakt worden'

WEESP Metaalverwerkingsbedrijf MetalTech, op bedrijventerrein Noord in Weesp, deed mee aan de Week van de Wetenschap. Tientallen Weespers namen er een kijkje.

'Meester in fijnmechanica'. Zo afficheert MetalTech zichzelf bij voorkeur. Directeur Peter van Leeuwen licht dit graag toe: "MetalTech is een metaalverwerkingsbedrijf. Metaal of kunststof wordt hier door middel van onder andere draaien, frezen en verspanen een onderdeel van iets. Onze specialisatie is het fijne werk. Wij leveren onder andere onderdelen voor duiklampen, voor filmcamera's die over rails lopen en voor 3D-kijkers voor bepaalde musea."

Het is de eerste keer dat het Weesper bedrijf deelnam aan het Weekend van de Wetenschap. "Om ons mooie vak te promoten en dat is hard nodig. Wij werken veel samen met het ROC in Hilversum en telkens merken wij weer dat veel mensen niet weten hoe dingen gemaakt worden. Wij zijn trots op ons vak en willen dat graag laten zien." De geringe affiniteit met techniek onder met name jongeren heeft een schadelijk effect: in Nederland is een groot gebrek aan jonge mensen die een technische opleiding volgen. Veel bedrijven missen instroom aan de onderkant, maar daar heeft MetalTech geen last van: "Wij zijn al dertig jaar Erkend Leerbedrijf en hebben altijd stagiairs lopen die vaak bij ons komen werken.We hebben een goede naam opgebouwd."

Meer over MetalTech op WeesperNiews Extra